Španělští socialisté jednají s katalánskými separatisty o vládě

Bez podpory katalánských poslanců zřejmě Španělsko směřuje k dalším parlamentním volbám.

Španělští socialisté se chystají přijmout požadavky katalánských separatistů výměnou za podporu nové vlády pod vedením Pedra Sáncheze (PSOE). Sánchezův zástupce Santos Cerdán a šéfka španělské frakce S&D Iratxe Garcíová se v Evropském parlamentu setkali s katalánským vůdcem Carlesem Puigdemontem. Sánchez se pak v pondělí snažil dopisem přesvědčit členy strany o přínosech tohoto ujednání.

Sánchez potřebuje hlasy katalánských poslanců ve španělském parlamentu, aby mohl získat většinovou parlamentní podporu pro svou vládu. Hlasování se má konat  8. listopadu a Sánchez má na sestavení vlády čas do 27. listopadu.

Dopis stranického lídra dostalo všech zhruba 172 tisíce členů španělské sociálnědemokratické strany v kontextu jejich rostoucích obav z amnestie pro katalánské politiky. Předseda strany se v něm snažil členy strany přesvědčit o racionální povaze připravovaného kroku, neboť celá vládní strategie je předmětem vnitrostranického referenda, které začalo v pondělí a skončí v sobotu.

Sánchez v dopise vysvětlil, že k dosažení potřebné vládní většiny je nutné zacelit rány způsobené katalánskou krizí, kterou jeho vláda v minulosti zdědila od Lidové strany (PP). Sánchez se v něm staví za zákon o amnestii pro katalánské politiky „ve jménu Španělska, v zájmu Španělska a na obranu soužití Španělů“.

Nepůjde ale jenom o amnestii, protože požadavky Puigdemontova JuntsxCatu a Republikánské levice Katalánska přesahují rámec zákona o amnestii, zahrnují i sebeurčení, daňové pravomoci, další rozpočtovou autonomii a kontrolu nad železničním systémem regionu.

Po pondělní schůzce v EP, kde se Cerdán a Garcíová setkali s Puigdemontem v jeho parlamentní kanceláři, si všichni účastnici pochvalovali „dobrou atmosféru“ jednání. Další rozhovory mají následovat v nejbližších dnech.

Pokud Sánchez ve svém pokusu o vytvoření vlády neuspěje, Španělsko čeká další kolo parlamentních voleb, které se pravděpodobně uskuteční 14. ledna 2024.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.