Německo otevírá debatu o základním příjmu

Aktuálně: Německo začalo v rámci sociální demokracie diskutovat možnost zavedení základního příjmu. Tato debata pak souvisí přímo s otázkou zrušení programu Hartz IV.

Zruší se Hartz IV? Diskuse v SPD se rozjíždí a ukazuje, že ministr Heil je otevřený i diskusi o solidárním základním příjmu.

Ministr práce Hubertus Heil řekl, že debata o případném zrušení Hartz IV a zavedení solidárního základního příjmu je velmi důležitá. Heil dále uvedl, že on sází na konkrétní a realizovatelná řešení, která reflektují realitu, v níž lidé žijí.

V SPD se o budoucnosti Hartz IV. intenzivně diskutuje, na místní úrovni ale návrh nemá podporu. Člověk, který pobírá Hartz IV a vykonává přitom společensky prospěšnou činnost na plný úvazek, by mohl, dle názoru berlínského starosty, dostat základní příjem. Obce ale namítají, že i když takovou činnost dělá, určitě by raději našel nějakou „normální práci“. A kdo kvůli věku či zdraví nemůže být plně funkční na trhu práce, ten také nemůže na plný úvazek vykonávat společensky prospěšnou činnost.

Kriticky se k nápadu vyjádřil i zástupce zaměstnavatelů Ingo Kramer. Říká, že základní idea solidárního základního příjmu není nic jiného než masivní rozvoj umělých zaměstnání, které v podnikatelské konkurenci nemají šanci. A to je v časech rekordní zaměstnanosti a hospodářského růstu špatná cesta. Firmy hledají pracovní síly na všech úrovních a stupních kvalifikace. A toho je třeba využít, říkají zaměstnavatelé, právě dlouhodobě nezaměstnaní se musejí vrátit na pracovní trh.

Odbory to ale hodnotí zcela jinak. Zde se návrh solidárního základního příjmu těší sympatiím. Šéf odborů DGB Hoffmann řekl, že návrh „jde dobrým směrem“, neboť se také podobá plánům koalice na vytvoření 150 000 speciálních pracovních míst na tzv. sociálním trhu práce.

Varoval ale, že návrh by neměl vést k dumpingovému odměňování, které by využívalo minimální mzdy, ale měl by začít u nižších tarifních skupin veřejné služby.

Hoffmann nicméně uvedl, že je proti ideji nepodmíněného základního příjmu, který by každému občanovi zajišťoval stejnou částku za měsíc, ať už pracuje, či ne.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.