Wagenknechtová: Německo se musí distancovat od politiky změn režimu

Publikujeme část projevu Sahry Wagenknechtové (Die Linke), který se týká německé a evropské zahraniční politiky a jaderné dohody s Íránem.

Celý projev v německém Bundestagu zazněl 16. května v debatě o rozpočtu. Originál je k dispozici zde.

Násilí na Blízkém východě eskaluje. Pokud Evropa nedokáže zachránit jadernou dohodu s Íránem, hrozí požár. Paní kancléřko, vítáme, že jste se od této Trumpovy nebezpečné politiky distancovala. Dlouho jsme požadovali nezávislou a sebejistou evropskou zahraniční politiku a jsme rádi, že už v této pozici nejsme sami.

Když už i spolková vláda nyní uznává, že americká politika odporuje našim bezpečnostním zájmům a že by bylo fatální se takové politice podřídit, musíte nyní podniknout nezbytné kroky.

Vy, paní Merkelová, jste mezi prvními veřejně kritizovala rozbití íránské jaderné dohody s tím, že to „narušuje důvěru v mezinárodní pořádek“. To je správné, ale tato důvěra je už narušována celé roky.

Mezinárodní právo je porušováno všude tam, kde se angažují velké vojenské mocnosti, především USA. Ničí země, jejichž vlády se jim nelíbí nebo ty, které nechtějí dát Spojeným státům k dispozici ropné suroviny za požadovaných podmínek. Tak to bylo v Iráku i v Libyi. To je přece válečná politika. I nedávné útoky na Sýrii byly v rozporu s mezinárodním právem a Vy jste je dokonce uvítala.

Pokud chcete důvěru v mezinárodní pořádek obnovit, pak k tomu patří také to, že nezodpovědnou politiku „regime change“ (změna režimu), která stála životy více než jednoho milionu lidí, jednoznačně odsoudíte a objasníte s tím, že Německo by, ať už přímo či nepřímo, válku v Íránu nepodpořilo. To bych chtěla od Spolkové vlády slyšet.

Za druhé: pokud máte opravdu upřímné starosti o eskalaci na Blízkém východě, tak tam, prosím Vás, přestaňte konečně dodávat zbraně.

To přece nemůže být pravda. Už několik let nám slibujete restrikce na vývoz zbraní, ale ve skutečnosti masivně jednáte se zbrojními lobbisty a dodáváte diktátorům jako je Erdogan nebo Saúdům přesně ty zbraně, které potřebují, aby mohli vést krvavé války v Sýrii nebo Jemenu. To je naprosto nezodpovědná politika.

Každou hodinu umírají ve světě lidé díky německým zbraním. Myslíme si, že tento zločin musí konečně skončit.

Za třetí – a to také patří do nezávislé politiky: vystupte už konečně ze závodu ve zbrojení, který pořádá Trump. Loni evropské státy NATO daly na zbrojení 300 miliard dolarů a NATO jako celek 900 miliard dolarů.

Už dříve jste mluvila o boji s příčinou uprchlictví. Jedna desetina této sumy by postačila k tomu, aby ani jedno jediné dítě na světě nemuselo hladovět nebo neumřelo na následky nemocí spojené s chudobou.

900 miliard! Pro srovnání: Rusko dává na zbrojení 66 miliard dolarů ročně.

A Vy nám zcela vážně vyprávíte, že musíme dál zbrojit, kvůli tomu, že by mohl snad už zítra stát Putin před branami Berlína? Jak choré je to, co zde šíříte?

A co pokládám za opravdu špatné, že této velké koalici záleží více na zbraních a vojenských přístrojích, než na dětech v naší zemi.  Zatímco by lepší péče stála ve školkách jen 3,5 miliardy eur, tak výdaje na obranu by měly vzrůst o nejméně 5,5 miliardy eur a podle paní Ursuly von der Leyen (ministryně obrany), dokonce o 12 miliard eur.

A ještě jeden krok. Pokud chcete dělat opravdu samostatnou politiku, ukončete chladné vztahy s Ruskem a zrušte sankce.

Ano, anexe Krymu byla v rozporu s mezinárodním právem. Přesto potřebujeme s Ruskem spolupracovat, když chceme řešit problémy. Jako v případě Íránu. Bezpečnost v Evropě je možná jen s Ruskem, ne proti němu.

A také jde o hospodářské zájmy. Není vám nápadné, že ruské sankce poškodily v první řadě evropské, ale zejména německé hospodářství? Anebo že jsou to především podniky v EU, které budou při vypovězení jaderné dohody s íránem ohroženy problémy?

Drzost, s jakou nový americký velvyslanec zasáhl do obchodních praktik německých společností, hovoří sama za sebe. Místo vyhoštění čtyř ruských diplomatů, kteří nic neudělali, mohli raději tomuto svému kolegovi navrhnout cestu domů.

Nezávislá evropská zahraniční politika může samozřejmě existovat pouze v jednotné Evropě. To nevyžaduje další centralizaci, nýbrž politiku dobrého sousedství.

Upraveno a kráceno.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Superbass / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons), CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=67592594

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.