Ruský protiletadlový systém S-300 pro Sýrii může spustit velkou válku

Ruská reakce na ztrátu letounu by mohla vést k nebezpečnému rozžehnutí širší války, píší Asia Times.

Ruská protiletadlová obrana může rozžehnout větší konflikt s Izraelem, píší Stephen Bryen a Shoshana Bryen pro Asia Times. Dodávka se má uskutečnit velice brzy, ruská strana se tím přesune k Íránu a vytvoří nepřátelství vůči Izraeli, píší autoři. Je jasné, že Rusko zachránilo syrský režim před kolapsem. Dohoda mezi Ruskem a Izraelem znamenala zmírnění konfliktu tak, aby Izrael mohl mít „své červené linie“, aniž by narazil na ruské bojové letouny. Dohoda nově zahrnovala i to, aby syrské či íránské síly byly dále od izraelských hranic.

Izraelská „červená hranice“ zahrnuje například to, aby Hizbolláh nezískal inteligentní střely. Ale Íránci dodávají rakety Hizbolláhu přes Sýrii. Některé cíle, kde se schovávají zbraně, jsou očividně pod kontrolou syrské armády, tvrdí dále autoři. Dokonce se někdy přemalovali na loga OSN, což ovšem Izrael nezmátlo a jen mu to usnadnilo práci.

Izrael zajímají střely vyrobené v Íránu, ale i ty z Číny či Severní Koreje. Izrael je chápe jako hrozbu pro své komunity především na severu země i pro města jako je Haifa. Izraelské operace se také zaměřují na íránské jednotky, včetně revolučních gard. Údajně dokonce Izrael zničil centrum íránských revolučních gard v Aleppu. V jednom scénáři počítá Izrael s tím, že íránské síly budou bojovat proti Hizbolláhu, jiný prý zahrnuje i přímé zapojení Ruska.

A co Američané?

John Bolton, poradce pro národní bezpečnost USA, údajně řekl, že Putin by chtěl, aby Íránci odešli ze Sýrie, ale nemá dost sil na to, aby se jich zbavil. Putin, píší autoři, prý vyslal i další signály obavy z Íránu, například, aby kvůli němu Rusko nebylo zataženo do války, kterou nechce a nepotřebuje. Bolton následně prohlásil svou „červenou linii“, USA zůstanou v Sýrii tak dlouho, dokud tam budou íránské jednotky a jejich zástupci.

V Sýrii se tak může schylovat k větší válce, která by zapojila víc Írán a Izrael. Ruská reakce na ztrátu letounu Il-20M spíš válku přibližuje, než oddaluje. Může dokonce ohrozit ruskou schopnost v Sýrii zůstat, uvádí autoři. Krátce po „incidentu“ volal Netanjahu Putinovi, který následně řekl, že sestřelení letounu bylo následkem „řetězce tragických náhod“ a že to nebyla vina Izraele. A nařídil armádě, aby „dekonfliktní“ mechanismus dál udržovala.

Izraelská delegace se přímo v Moskvě snažila o vysvětlení, ale i tak oznámil ministr obrany Šojgu, že se do Sýrie přemístí ruský protiletadlový systém S-300. A zdůraznil, že tato dodávka byla odložena už v roce 2013 a to na žádost Izraele. A dal také najevo, že se jedná o odvetu.

Izrael má asi vymyšleno, co s S-300 dělat. Pentagon uvedl, že Írán testoval tento systém a trvalo mu dva roky, než ho zprovoznil. Podobný systém v Sýrii se také může zprovozňovat dlouho, ledaže by s tím už pomohli Íránci. A právě to by změnilo celou situaci a mohlo vyvolat širší válku, myslí si autoři.

Rusko by bylo ve velmi nebezpečné pozici. S-300, varují autoři, by se mohlo stát cílem Izraelských leteckých sil. A to by pro Putina byla zlá zpráva, protože jeho dlouhodobým cílem by mělo být mít s Izraelem dohodu o tom, že Rusko bude dlouhodobě „dohlížet“ nad Sýrií.

Putin to má těžké, musí manévrovat mezi kámoši, kteří chtějí k moci a mezi ruskou armádou. Není jasné, zda chce ruská armáda podstoupit riziko konfliktu s Izraelem.

Aby si Putin zachoval v Sýrii ruské základny a celkový vliv, musí držet Íránce dál od systému S-300, nebo dodávku posunout na později.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Mil.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45683227

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.