Americké zdravotnictví zabíjí lidi

Tim Harford pro Financial Times účtuje s americkým zdravotnictvím. Jeho systém je primárně odpovědný za míru úmrtnosti.

V případě Demokratů přeci jen došlo k určitému posunu debaty o klíčových otázkách zdravotnictví. Ještě nedávno přitom i pro ně platilo, že všeobecný (vládou financovaný) systém je hrůza komunismu. A nyní se k němu hlásí řada kandidátů na prezidenta.

Americký zdravotnický systém je ukázkou šílených pobídek, politické nečinnosti a nečekaných důsledků. Je katastrofální. I ti, kteří ví, že je špatný, často netuší, jak strašně špatný je.

27 milionů Američanů nemá žádné zdravotní pojištění, žádné, připomíná Harford. Vážná nemoc znamená prostě bankrot. Ovšem předtím, než Barack Obama schválil zákon „Affordable care act“ to bylo dokonce 45 milionů Američanů.

Finanční náklady jsou šílené. Americká čtyřčlenná rodina musí počítat s náklady o 13 000 dolarů vyššími než ve Švýcarsku. Americký systém stojí na osobu dvakrát víc než britský systém NHS (National Healthcare System).

Důvod je zřejmý. Američtí lékaři předepisují více léčby, která je mnohem dražší než kdekoliv jinde. Americké nemocnice a farmaceutické firmy mají obrovskou moc, pojišťovny jen malou. Mohou tedy zvyšovat ceny skoro bez omezení.

Jenže tyhle peníze se neodrážejí ve výsledcích. V porovnání s dalšími vyspělými zeměmi, píše Harford, jsou USA na konci žebříčku ve věku dožití, úmrtnosti dětí, těhotenství v mladém věku, úmrtnosti související s drogami, v obezitě, srdečních i plicních chorobách. Jistě, nemůžeme vinit zdravotní systém ze všeho, ale skutečně to není slavný výsledek.

Smrti ze zoufalství, píše Harford, jejichž číslo je varující, jsou podpořeny snadnou dostupností opiátů. Doktoři a farmaceutické firmy vydělávají na tom, že neléčí příčinu, ale předepisují masivně opiáty.

Nefunkční americký zdravotní systém přináší neuvěřitelné náklady, které pak ukrajují z jiných sfér. Na osobu je to neuvěřitelných 10 000 dolarů, to musí někdo zaplatit. A když rostou náklady na zdravotnictví, pak nerostou mzdy, což je tak zoufale potřeba, tvrdí Harford. Proto i zaměstnavatelé chtějí všechny ty lidi na volné noze apod., protože s nimi nejsou spjaty žádné zdravotní náklady. Pracovní místa jsou nejistá, zoufalství se prohlubuje.

Reformovat tento systém bude velice náročné, je napojen na peníze lobbistů, kteří z něho čerpají peníze, které politici potřebují. Je ale potřeba se pokusit o změnu, protože ten současný stav je naprostá tragédie, zakončuje Harford.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.