Hra s ohněm

Světovou ekonomiku čeká pomalejší růst nebo synchronizovaná stagnace. Z velké části za to může koncentrovaná hloupost.

Komentátor Martin Wolf se pro Financial Times domnívá, že bolesti světové ekonomiky jsou způsobeny velkým množstvím hlouposti.

Synchronizovaná stagnace, to nás může čekat, píše Wolf. Upozorňuje na projev nastupující šéfky Mezinárodního měnového fondu, Kristaliny Georgievy, která hovoří o tom, že v 90 % světa se příští rok očekává pomalejší růst. Jde o synchronizovaný pokles.

Co stojí za zpomalením, ptá se Wolf. Jednou z odpovědí může být nejistota, která je spojena s obchodním napětím, geopolitikou, politickou nestabilitou i obavami ohledně účinnosti monetární politiky.

Poslední vydání World Economic Outlook (významná analytická zpráva, kterou MMF vydává dvakrát ročně, v dubnu a říjnu – pozn. redakce) pro letošek očekává růst jen 3 %, minulý rok to bylo 3,6 %. Očekává se významný pokles dynamiky u obchodu, růst jen o 1,1 %, což je mnohem méně než výstup. To je známka deglobalizace, píše Wolf.

Obchodní konflikty vyvolané USA mohou poškodit globální výrobní řetězce, hlavně u high-tech produktů. Brexit se může zvrtnout v chaos, geopolitické napětí na Blízkém východě se dá krájet. Vztahy mezi USA a Čínou se zhoršují, tvrdí Wolf. A k tomu připočtěme vysoký dluh nefinančních korporací.

Spousta toho, co ekonomiku zatěžuje, je ovšem překvapivě hloupost, píše Wolf. Trumpova obchodní politika podvazuje poválečný obchodní systém. Brexit je hloupost, podobně je hloupost i rostoucí napětí mezi Jižní Koreou a Japonskem, které jen dál posílí Čínu.

Kolektivně si hrajeme s ohněm, varuje Wolf. A nejde ani tak moc o ten pokles, ale o to, jaká by byla naše reakce na něj, jak správně upozorňuje Larry Summers. Stačí se podívat na FED, ani v této konjunktuře nebyl schopen zvyšovat sazby nad 2,5 % také je následně začal snižovat. V dalších zemích je manévrovací prostor monetární politiky ještě více snížen.

Agregátní poptávka je stále slabá a zůstává, varuje Wolf. Ano, můžeme říci, že reakce „nacionalisticko-protekcionisticko-populistická“ je hloupá, ale reakce „škrty jako nové náboženství“ je přímo smrtící. Nevyužití fiskální politiky je ukázkou tohoto přístupu, hrůza z toho, že si půjčuju, i když dokonce někteří za toto privilegium jsou ochotni „zaplatit“ (tím naráží Wolf na záporné výnosy z některých vládních dluhopisů – pozn. redakce).

Země si mohou půjčovat levně, velmi levně, včetně Itálie na 30 let, za nějaká 2 %. Proč toho nevyužít, copak toto nejde zvládnout, obzvláště když se rozumně investuje? Fixace na snižování deficitu je v tomto kontextu extrémně hloupá, píše Wolf.

Nejde jen o nacionalistický populismus, který zachvátil řadu zemí, jde o čirou hloupost. Jedna věc je malé zpomalení ekonomiky, ale jiná je prudký pokles – kvůli hlouposti.

Georgieva volá po „obnovení závazku ke globální kooperaci“. Je možné, že je to příliš ambiciózní, ale alespoň bychom mohli přestat dělat hlouposti.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.