Politika škrtů zabíjí Brity

Škrty a nerovnosti vedou ke zhoršení zdraví a snižují věk dožití v Británii. Zvláště silně jsou postiženy „děti Thatcherové“.

Dekáda škrtů v oblasti zdravotnictví a sociálních služeb přináší v Británii svoje důsledky, a to značné. Ukázala to nová zpráva Institute of Health Equity.

Podle ní stagnuje v Británii doba očekávaného dožití a zvedla se mortalita – týká se to především chudých lidí.  Zpráva je aktualizovanou verzí staršího dokumentu a je založena na oficiálních údajích posledních deseti let. Konstatuje, že nerovnosti vedou nejen k nemocnosti lidí, ale také k časnější mortalitě (úmrtnosti).

V posledních deseti letech došlo v Anglii ke stagnaci doby očekávaného dožití. Poprvé po 120 letech. Jedná se o severovýchodní region země, kde se nacházejí nejvíce deprivované oblasti.

Zpráva například poukázala na to, že úmrtnost vzrostla mezi lidmi ve věku mezi 45 až 49 lety – tedy v generaci, která vyrostla v době vlády Margaret Thatcherové. Ukazuje se tu úměrnost mezi deprivací a kratším věkem očekávaného dožití.

Podle hlavního autora zprávy sira Michaela Mamonta škrty negativně ovlivnily sociální ukazatele, které mají dopady na zdraví, a to krátkodobě, dlouhodobě i ve střednědobé perspektivě. „Škrty zastíní na dlouho životy dětí, které se narodily a vyrostly pod jejich vlivem.“

Další spoluautorka zprávy lékařka Jessica Allenová zdůraznila, že trendy jako je stagnace v oblasti věku dožití a rozšiřování zdravotních nerovností tu doposud nebyly a jsou velmi alarmující.

Nová zpráva pak přinesla i další znepokojující informaci: od roku 2010 se zvýšil počet lidí se zdravotními problémy.

Více se dočtete v anglickém originále.

Ilustrativní foto: Autor – Jakebradley55 – Pentax, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21601803

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.