Fernández: Argentina potřebuje nový Marshallův plán

Zatímco argentinská vláda se jednáním s věřiteli snaží vyhnout defaultu, Fernández naznačil, že fiskální stimul půjde na vrub emisí nových peněz.

Podle slov argentinského prezidenta Alberta Fernándeze se Argentina chystá v nejbližších dnech nabídnout věřitelům dohodu ohledně restrukturalizace svého dluhu. Podle prezidenta jednání s věřiteli pokračují dobře, nicméně kalkulace ohledně udržitelnosti dluhu jsou ovlivněny koronavirovou pandemií, která má ostatně vliv na celou globální ekonomiku. Fernández odmítl, že by byl ochoten podepsat dohodu, která by byla pro vládu a zemi nesplnitelná.

Podle Fernándeze potřebuje Argentina plán ekonomické obnovy, který by se podobal Marshallově plánu po druhé světové válce. Argentinský prezident považuje hospodářskou obnovu za důležitější než udržení inflace.

Rozhovory mezi argentinskou vládou a věřiteli se týkají celkem 68,8 miliard dolarů mezinárodního dluhu vůči především soukromým věřitelům. Vláda se snaží vyhnout se defaultu veřejných financí. Podle odhadu Goldman Sachs by se argentinské hospodářství mělo v roce 2020 zmenšit o celkem 5,5 % HDP. Mezinárodní měnový fond hovoří nejnověji o propadu až o 5,7 %. V Argentině platí do 26. dubna karanténní opatření.

Ratingová agentura S&P Global už snížila rating Argentiny na úroveň „selektivní default“. Podobně hodnotí situaci Argentiny také další globální ratingové agentury.

Prezident Fernández také naznačil, že jako nástroj řešení ekonomické krize v zemi se jeho vláda chce spolehnout na fiskální stimul, který bez přístupu na trh znamená v případě Argentiny emitování nových peněz k financování stimulu, jak tvrdí pozorovatelé. Neoficiální kurz argentinského pesa a dolaru na tuto zprávu reagoval snížením.

Ilustrační foto: Autor – Casa Rosada (Argentina Presidency of the Nation), CC BY 2.5 ar, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=85272194

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.