Balkánské zápisky: Ovlivňoval Kellner politiku na Balkáně ?

O Kellnerovi a politice se mnoho neví, jde jen o spekulace, které se dnes po tragické smrti českého podnikatele opět objevily. Pravdou je, že kolem jeho byznysu se politika a polici jen hemží. Balkánská média jsou toho svědkem.

Web VisegradInsight píše: „Telekom Srbija a jeho obchod s Telenorem společnosti PPF představuje prakticky neoddělitelné propojení obchodu a politiky.“ Článek na webu ve svém podtitulku v charakteristice Kellnerova obchodování pokračuje: „Česká korporace je nerozlučným manželstvím politického a obchodního života.“ Autor tvrdí, že „dceřinné společnosti PPF sídlící na Balkáně usilují o přístup nebo sdílení v telekomunikačních sítích ve střední a východní Evropě, jdou na ruku zájmům zdejší vlády. Takové sladění v Srbsku dává společnosti PPF – Telenor politické a obchodní výhody.“

Jde o to, že společnost Telekom Srbija působící také na území Bosny a Hercegoviny, Kosova a Černé Hory a která je řízena zájmy Vučićovy vládnoucí strany SNS, jedná o společných zájmech s Kellnerovým PPF Telenor. Český podnikatel 28. ledna podepsal s Telekomem Srbija smlouvu o využívání kompletní infrastruktury sítě, kterou musí ještě potvrdit dozorový orgán. Srbská opozice žádá, aby ke schválení dohody nedošlo, neboť by to znamenalo naprostou dominanci Vučićovy strany na srbské mediální scéně. Mohlo by to vypadat jako ve Slovinsku, kde PPF ovládá klíčové mediální výstupy prostřednictvím Středoevropských mediálních podniků (CME). Když Kellner koupil nejsledovanější televizi POP TV, tak ho Slovinské sdružení novinářů obvinilo ze spolčení s premiérem Janezem Janšou – mělo jít o zničení dosud nejvlivnějšího opozičního média s tím, že český podnikatel tak ve Slovinsku dusí svobodu slova.

V Srbsku je ale evidentní, že se jedná o konkurenční boj. Telekomunikační a mediální skupina United Group, která zde vlastní kabelovou televizi N1 spojenou se CNN (stejně jako u nás TV Prima), je navíc majitelem srbské telekomunikační společnosti SBB (Serbia Broadband) a kvůli Kellnerovu Telenoru má nyní obavy, že by mohla přijít o značnou část svých klientů a diváků.

Podepsáním smlouvy s PPF Telenorem by se Telekom Srbija stal monopolním distributorem televizního obsahu s možností otevírání dalších televizních kanálů a to se pochopitelně United Group nelíbí. Opoziční média to interpretují tak, že Telekom Srbija a jeho ředitel Vladimir Lučić vyšli vstříc PPF Telenoru pouze z politických důvodů, aby se zacpala ústa kritikům Vučiće a opozice. Smlouva má být podle opozice údajně pro Srbsko nevýhodná, neboť Telekom Srbija investoval do nové infrastruktury 500 milionů eur a Telenor dostane k dispozici tuto síť na patnáct let za 17 milionů eur, které musí splatit za tři roky a zbytek let již platit nebude.

Aby toho nebylo málo, tak uváděné mediální skupině United Group v Chorvatsku vyprší letos 30. června smlouva na vysílání televize N1 se zdejším telekomunikačním operátorem A1 a další operátor Hrvatski Telekom dal na vědomí, že o smlouvu s touto skupinou nemá zájem. Spekuluje se, že i do Chorvatska zasahuje moc Petra Kellnera. To jsou vše důvody, proč po tragické smrti českého podnikatele všechna balkánská média o něm ve velkém rozsahu píší a znovu popisují všechny jeho zdejší obchodní aktivity.

Článek publikujeme ve spolupráci s webem Balkánské zápisky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.