Itálie a Libye obnovují staré přátelství

Italský premiér Mario Draghi na nedávné krátké návštěvě v Libyi potvrdil strategický zájem Itálie o tuto africkou zemi.

Předseda italské vlády Mario Draghi se v Tripolisu setkal s libyjským premiérem Abdulem Dabaibou a sdělil, že „pro Libyi je to jedinečný okamžik, kdy může legitimní vláda obnovit dávné přátelství s Itálií“.

„Jedním z nejdůležitějších bodů, který je třeba znovu oživit, je Dohoda o přátelství z roku 2008, počínaje výstavbou dálnice“, uvedl Dabaiba. Zmínil také oblast elektřiny a energie, konkrétně italskou společnost ENI (Ente Nazionale Idrocarburi –  nadnárodní ropná společnost. Patří mezi největší soukromé ropné společnosti na světě). Draghiho doprovodil na jeho cestě ministr zahraničí Luigi Di Maio.

Jedná se o první oficiální návštěvu Draghiho v zahraničí. V Libyi se po příměří zrodila pod záštitou OSN jednotná vláda. Díky tomu „je zde příležitost znovu vybudovat to, co bylo kdysi přátelstvím. Zásadním požadavkem pro pokračování spolupráce je však zachování příměří. Existuje vůle vrátit ekonomickou a kulturní výměnu zpět na úroveň před 5–6 lety,“ sdělil Draghi.

Mezi infrastrukturní projekty patří rekonstrukce letiště v Tripolisu, které bylo po několik let částečně zničené a převážně neaktivní – to mělo být svěřeno konsorciu italských společností Aeneas (konsorcium mělo zahájit rekonstrukci před třemi lety, ale práce byla přerušena občanskou válkou). Dále byla v plánu výstavba velmi dlouhé pobřežní dálnice, která měla vést napříč zemí až k egyptským a tuniským hranicím (stavbu dálnice slíbil Silvio Berlusconi tehdejšímu diktátorovi Muammaru Kaddáfímu, ale byla realizována pouze z malé části).

Kromě toho by měly být podepsány různé dohody pro odvětví energetiky – Libye je jednou z hlavních zemí vyvážejících ropu a italská společnost ENI vždy hrála důležitou roli, kterou v posledních letech podkopává především Turecko. Itálie přislíbila Libyi také pomoc s dodávkami v oblasti zdravotnictví.

Vzhledem k dlouholetým problémům v oblasti migrace, se tomuto tématu nešlo vyhnout a Draghi sdělil: „Pokud jde o přistěhovalectví, vyjadřujeme uspokojení nad tím, co Libye dělá při záchranách, a zároveň pomáháme Libyi. Problém však není jen geopolitický, ale také humanitární a v tomto smyslu je Itálie jednou z mála zemí, která udržuje aktivní humanitární koridory.“

Ilustrační foto: Autor – Presidenza della Repubblica, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99534828

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.