Americký summit pro demokracii okázale vylučuje Čínu, zatímco pokrytecky zve upřednostňované autoritářské státy

Seznam pozvaných vlád představuje geopolitický bolehlav.

Ve svém inauguračním projevu v roce 2017 Donald Trump prohlásil: „Nesnažíme se nikomu vnutit náš způsob života, ale spíše ho nechat zářit jako příklad.“ V souladu s tím USA za Trumpovy administrativy omezily svoji historickou roli propagátora lidských práv a demokracie. O summitu pro demokracii napsal pro Asia Times Richard Javad Heydarian.

V současnosti se administrativa Joea Bidena znovu pokouší potvrdit historickou roli Ameriky jako globální opory a zastánce demokracie pořádáním summitu pro demokracii. Na summit pozvaly USA více než 100 států. Jsou mezi nimi tradiční transatlantičtí spojenci a spojenci z Indo-Tichomoří. Nicméně nechybí také Tchaj-wan, který Čína považuje ze odpadlickou provincii.

Vzhledem k nejasnostem kolem přesné definice demokracie vzbudilo rozhodnutí Bidenovy administrativy pozvat také některé pochybné spojence a pohrdat přitom některými strategickými partnery vlnu kritiky.

Čína i Rusko už společně obvinily USA z pokrytectví a zároveň vychvalovaly vlastní alternativní verzi „demokracie“. Čína dokonce pořádá vlastní demokratické fórum, které má zdůraznit údajné přednosti demokracie s čínskými rysy – v ní jedna strana zajišťuje politickou stabilitu a trvalý hospodářský růst.

Během své loňské předvolební kampaně se Joe Biden jako kandidát na prezidenta zavázal, že lidská práva a demokracii postaví do středu své zahraniční politiky. Naznačil tak rozchod s Trumpem a jeho koncepcí, ale také s Barackem Obamou, který svého času varoval před „vnucováním [demokratických] hodnot jiné zemi s odlišnou historií a odlišnou kulturou“.

Biden slíbil obnovení vedoucí role USA a čínsko-americkou geopolitickou soutěž popsal ostře ideologicky jako souboj autokracie a demokracie. Biden také vyzval k robustnějšímu přístupu k prosazování demokracie, neboť „demokracie nevzniká náhodou. Musíme ji bránit, bojovat za ni, posilovat ji, obnovovat ji.“

Dva summity pro demokracii mají splnit tento účel. Smyslem je sjednotit světové lídry, zástupce soukromého sektoru a občanské společnost pod jednu střechu. Bidenova administrativa také doufá, že tato strategie bude představovat obranu proti autoritářství a podpoří lidská práva.

Prezident Biden dovedl obnovit globální důvěru ve vedení USA. Aspoň podle průzkumu Pew Research Center vzrostla průměrná důvěra v amerického prezidenta z pouhých 17 % v soumračných měsících Trumpova prezidentství až na 75 % v prvních měsících Bidenova prezidentství. Globální příznivost k USA se také zdvojnásobila z 34 % za Trumpa na 62 % za Bidena.

Bez ohledu na to je ale složení pozvaných na summit pro demokracii geopolitickým bolehlavem. Biden například pozval dvě země, které zachvátil v posledních letech autoritářský populismus – Indii a Filipíny. Obě země se potýkají s problémy v demokratickém vládnutí a jsou hodnoceny jako „částečně svobodné“.

Naopak klíčoví spojenci jako Singapur a Vietnam, ale i Thajsko, nebyli pozváni. Z Blízkého východu dostaly pozvánku jenom Izrael a Irák. Celkem bylo pozváno jenom osm muslimských zemí (včetně Albánie, Indonésie, Iráku, Kosova, Malediv, Malajsie, Pákistánu a Nigeru).

Vrcholní představitelé USA se teď po rostoucí kritice složení summitu vydali na obhlídku škod napříč klíčovými regiony. Například koordinátor Bílého domu pro Blízký východ Brett McGurk v rozhovoru pro hlavní anglojazyčné noviny ve Spojených arabských emirátech vyloučil „politiku změny režimu“ a zdůraznil, že Washington se zaměřil na ponaučení z neúspěšných iniciativ na podporu demokracie v regionu, mimo jiné po invazích do Iráku a Afghánistánu. McGurk zopakoval, že USA se místo toho zaměří na „základy budování, udržování a posilování našich partnerství a spojenectví“ na Blízkém východě.

Zástupce státního tajemníka pro východoasijské a tichomořské záležitosti Daniel Kritenbrink zase navštívil ze summitu vyloučený Singapur, aby rozptýlil obavy mezi nenápadnými regionálními partnery. Musel summit dokonce bagatelizovat jako příležitost pro „vybraný počet“ demokracií k výměně názorů a spolupráci pokud jde o soubor sdílených hodnot. Kritenbrink musel novinářům vysvětlovat, že summit není koncipován jako místo, kde se budou soudit jiné země.

„Vzhledem k tomu, že byly pozvány pouze některé země, existuje řada zemí, včetně některých našich nejbližších partnerů jako je Singapur, které pozvány nebyly. To však není komentář k síle našeho partnerství se Singapurem,” dodal Kritenbrink.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.