Assange strhl Spojeným státům masku globálního dobrodince

Narušení image USA je hlavním důvodem Assangeova pronásledování.

Jediným „zločinem“ Juliana Assange ve skutečnosti bylo, že využil WikiLeaks k odhalení pravdy o zločinech americké armády, jako v případě proslulého videa „Collateral Murder“, které bylo zveřejněno v roce 2010, píše komentátorka Belén Fernandéz pro Al Džazíru. Videozáznam z roku 2007 ukazuje masakr tuctu lidí v Bagdádu, který provedli rozveselení příslušníci americké armády z vrtulníku a nepovažovali ani za nutné skrývat, do jaké míry si masakr užívají. Mezi zavražděnými Iráčany byli i dva zaměstnanci tiskové agentury Reuters.

Když v červnu 2022 ruské ministerstvo zahraničí oznámilo, že v reakci na americká omezení ruských médií zvažuje „přísná opatření“ vůči médiím Spojených států, americké ministerstvo zahraničí si stěžovalo, že Kreml „vede plný útok na svobodu médií, přístup k informacím a pravdu“. Tento druh pokrytectví nebyl ničím novým; koneckonců samozvaná největší demokracie světa dává už dlouho najevo, že základní práva a svobody jsou věci, které musí dodržovat pouze její nepřátelé.

Mluvíme-li o útocích na svobodu médií, Spojené státy trvají na tom, že Assange zveřejněním informací aktivně ohrozil životy nevinných lidí v Iráku, Afghánistánu i jinde. Nicméně jedním z nejjistějších způsobů, jak neohrožovat životy nevinných lidí na takových místech, by bylo v první řadě nevyhazovat je do vzduchu, míní autorka. Je všeobecně známo, že Spojené státy zabily spoustu civilistů v celé řadě zemí, ačkoli oficiální narativ stále tvrdí, že veškeré zabíjení se nakonec děje ve jménu svobody, demokracie a dalších ušlechtilých cílů – a nikoli jako sport nebo zábava, jak by se mohlo zdát při zhlédnutí „Collateral Murder“.

Proč je tedy potřeba tak přehnaně předstírat utajení a superzločinecky očerňovat osobu Juliana Assange?

Spojené státy si totiž nemohou dovolit přílišné zpochybňování své masky globálního dobrodince – otevřený „přístup k informacím a pravdě“ by je zbavil alibi pro rozsévání zkázy po celém světě.

Bez ohledu na konečný výsledek však Assangeův proces je mrazivým precedentem, pokud jde o svobodu tisku a další základní svobody.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.