Zapálená rozbuška? Trumpovo nebezpečné rozhodnutí ohledně Jeruzaléma

Přečetli jsme: Zapálil Donald Trump uznáním Jeruzaléma za hlavní město Izraele rozbušku? Dává toto rozhodnutí politický smysl?

Uznání Svatého města jako hlavního města Izraele je nesmyslná provokace, tvrdí noviny Financial Times ohledně rozhodnutí amerického prezidenta uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele.

Prezident Trump uskutečnil svůj slib z kampaně, že uzná Jeruzalém za hlavní město Izraele a nakonec tam přesune i americkou ambasádu, je činem diplomatického vandalství.

Je o to prazvláštnější, že z toho nikdo nebude mít prospěch, alespoň tedy nikdo, koho by zajímal mír – dokonce ani Trump sám ne. Spojil všechny proti sobě, včetně svých nejbližších spojenců v regionu, rozzuřil muslimy, dodal sílu extremistům a nikoliv poprvé zmenšil význam USA v očích světa.

Ani dobře neposloužil izraelským zájmům, i když někteří z nich by možná nesouhlasili. Jeruzalém byl v centru snah o mír na Blízkém východě od roku 1947, kdy se objevily citlivé otázky ohledně jeho statutu a jeho důležitosti jako svatého místa pro Židy, muslimy i křesťany. To vedlo k tomu, že OSN s ním původně zacházela jako se separátní entitou.

Pro neuznání Jeruzaléma byly důvody

I když Izrael si Svaté město jako své hlavní město vždy nárokoval, žádné země ho za takové doposud neuznala. A jsou k tomu dobré důvody. Uznat totiž izraelský nárok neznamená jen zmařit palestinské naděje na své vlastní město v okupovaném Východní Jeruzalému a roztrhat na kusy mírovou dohodu z Osla z roku 1993, která stanovuje, že konečný statut města bude stanoven vyjednáváním.

Znamená to také spojit muslimy proti Izraeli v době, kdy jsou nálady proti Izraeli dosti utlumené. Trump byl jednoznačně varován tento týden. Turci pohrozili přerušením vztahů s Izraelem. Saeb Erakat, jeden z vyjednavačů, uvedl, že krok USA je diskvalifikuje z jakékoliv iniciativy namířené k dosažení spravedlivého a trvalého míru. Hamas, který kontroluje Pásmo Gazy, už pohrozil novou intifádou. A vedle nemohli zůstat stát ani král Abduláh z Jordánska, který má mírovou smlouvu s Izraelem. Upozornil, že uznání Jeruzaléma jako patřícímu Izraeli bude hrát do rukou teroristů a umožní jim rozšiřovat jejich ideologie.

Navíc, Trump si tak zabránil realizaci vlastních plánů ke zprostředkování dohody mezi Izraelem a Palestinou tím, že jednu z nejvýbušnějších otázek vyřešil ku prospěchu Izraele. Je to pozoruhodné u někoho, kdo se chlubí, jaký je „dealmaker“, aby se vzdal této karty ještě před tím, než jednání vůbec začala.

Je divné i proto, že to komplikuje život Saúdské Arábie, kterou si Trump vybral jako prostředníka v regionu. Saúdové, kteří hráli určitou roli v evoluci posledních amerických mírových plánů, jsou také silně proti. Mají málo na výběr. Vládnoucí rodina al-Saúdové, saúdský král je lídrem sunnitského islámu, a mešita al Aksá v Jeruzalému je třetím nejposvátnějším místem islámu, po Mekce a Medině. Je to pro Saúdy úder, obzvláště pro mladého prince Mohamada bin Salmána, který byl prostředníkem mezi Palestinci a Trumpovým zetěm Kushnerem a velvyslancem regionu.

Tím, že v centrálním tématu pro izraelsko-palestinský konflikt zaujal jednu stranu, Trump nechal navíc zničit jakékoliv zbytky povědomí o tom, že Washington může jednat jako spravedlivý zprostředkovatel. Status Jeruzaléma byl vždy tikající bombou. Ale nyní je tu strach, že americký prezident zapálil rozbušku.

Články zveřejněné v sekci Přečetli jsme nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.