Merkelová o dialogu s Ruskem: „Dokud mluvíte, nestřílíte jeden na druhého“

Německá kancléřka varovala před erozí mezinárodních mnohostranných institucí, například OSN.

Spolková kancléřka Angela Merkelová v úterním projevu před Parlamentním shromážděním Rady Evropy volala po nutnosti mnohostranné mezinárodní spolupráce a varovala před erozí mezinárodních institucí, kterou označila za největší světovou hrozbu. Merkelová vyjádřila svoje obavy z tendence zpochybňovat mnohostranné skupiny jako jsou OSN.

Merkelová zdůraznila zkušenosti z druhé světové války a holocaustu a promluvila o ubývajícím počtu očitých svědků těchto událostí. „V této situaci jsou instituce, které vznikly jako poučení z těchto hrozných událostí, zpochybňovány více, než tomu bylo v předchozích desetiletích,“ řekla dále kancléřka. Dále dodala: „A nedokonalost těchto institucí – ať už je to Organizace spojených národů, ať už jsou to další multilaterální instituce – se dostává do popředí. A v důsledku toho jsou tyto instituce oslabeny, aniž bychom měli novější a lepší instituce.“

Spolková kancléřka dále sdělila, že pokud budou instituce všude zpochybňovány a nebudou prosazovány rezoluce Rady bezpečnosti OSN „pak si myslím, že nám hrozí nebezpečí, že nejprve rezignujeme na skutečnost, že máme povinnost hledat diplomatické řešení.“ Ostrá slova se pak v takovém prostředí mohou rychle proměnit v provokování Číny – kancléřka v této souvislosti zmínila politiku Číny v Jihočínském moři. „A z něčeho takového mohou znovu vzniknout vojenské konflikty,“ dodala. Německá politička apelovala na všechny země, aby pečlivě chránily mnohostranné instituce a pečovaly o ně. Opakem bude podle ní svět konfliktů.

Merkelová také využila svého projevu k tomu, aby znovu hájila dialog s Ruskem uprostřed současného napětí na ukrajinských hranicích: „Dokud mluvíte, nestřílíte jeden na druhého.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.