Debata o vyšetřovací komisi k OKD se zvrhla v útoky proti sociální demokracii

Vlastní zpráva: Jak probíhala parlamentní debata o zřízení vyšetřovací komise ke kauze OKD? Sledovali jsme pro vás úterní jednání Poslanecké sněmovny.

Návrh na zřízení vyšetřovací komise k OKD se zvrhnul v obviňování sociální demokracie. Poslanci za SPD zřízení komise přivítali, hovořili o tom, že je nutné zastavit tunelování majetku a bohatství země. Politici se musejí zodpovídat za své činy. Tomio Okamura zdůraznil, že on navrhoval zřízení komise již v předchozím volebním období. Poslanec Lubomír Volný (SPD) uvedl, že je potřeba vyslat „signál určitým politicko-podnikatelským kruhům“, aby se v budoucnu už žádné další komise vytvářet nemusely. Okamura zase řekl, že před soudem budou jen malé ryby.

Miroslav Kalousek (TOP09) ovšem uvedl, že návrh nemůže podpořit. Vyšetřovací komise je podle něj oprávněná tehdy, když by orgány nekonaly. V případě OKD ovšem policie vyšetřovala, věc je v hlavním líčení u soudu. Proto zřízení komise je určitým vyjádřením nedůvěry k orgánům činným v trestním řízení. I když, jak Kalousek zdůraznil, se nedomnívá, že to by byl záměr předkladatelů.

Zřízení vyšetřovací komise podpořili komunisté, ale zdrželi se plamenných projevů. Pouze uvedli, že se tématu věnují dlouhodobě. Připomněli Pirátům, kteří přišli s iniciativou zřízení vyšetřovací komise, usnesení z minulého období, kde se žádalo vyjasnění majetkových ztrát, vyjasnění neoprávněné výplaty dividend atd.

Slovní přestřelka kolem sociální demokracie

Následně se ovšem spustila přestřelka mezi sociálními demokraty a zástupci SPD, do které se zapojili další strany. Poslanci za ČSSD se tvrdě ohradili vůči obviněním poslance Volného. Sociální demokraté uvedli, že vyšetřovací komisi podpoří, ale že zástupci SPD používají „báchorky“, které ovlivňují veřejnost a že nezazněl jediný argument. Přímo uvedli, že zástupci SPD lžou.

Zaznělo ovšem také, že se jedná o účelovou komisi, kterou nicméně i tak ČSSD podpoří, aby našla i „druhý veřejný zájem“, morální hledisko a odpovědnost politika v ČR.

Na stranu socdem přispěchal i Miroslav Kalousek, který uvedl, že není možné urážet nejstarší, státotvornou stranu, která stála u vzniku první republiky. Reagoval tak na projev poslance SPD, který řekl, že si strany neváží. Kalousek to považuje za nehoráznost. Zopakoval stopadesát let státotvorné existence, ironicky dodal, že vyprodukovala například i pana Faltýnka.

Debata se následně od problematiky OKD odklonila. Poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), vicepremiér vlády v demisi, se rovněž ohradil proti urážkám a podotkl, že by možná bylo vhodné zavést i vyšetřovací komisi k machinacím ve straně Úsvit přímé demokracie.

Piráti se pokusili vyvrátit Kalouskovy argumenty poukazem na kauzu IPB, v níž rovněž běželo šetření, kdy byl právě Kalousek předsedou vyšetřovací komise. A nezapomněli zdůraznit, že právě Kalouskova TOP09 přijala od Bakaly osm milionů korun v roce 2010.

Kalousek v reakci uvedl, že případ nelze srovnávat – ten současný případ je u soudu.

Poslanec Pavel Blažek za ODS vyjádřil také obavy o účel komise, aby vše neskončilo tím, že za vše je odpovědná sociální demokracie a v 90. letech ODS, protože jiní v té době ani neexistovali (narážka na Piráty a SPD), nebo ani nebyli na světě.

Za lidovce si vzal ještě slovo poslanec Jan Bartošek. I on se vyjádřil k podpoře komise, ale nechce, aby bylo možné si plést Poslaneckou sněmovnu s lidovým soudem. Následně plamenně vyzval všechny, aby podobně intenzivně jako u kauzy OKD také chtěli vědět pravdu u Babiše, Faltýnka a kauzy Čapí hnízdo.

Usnesení o zřízení parlamentní komise bylo nakonec jasně přijato.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.