Ruský Gazprom dodal do Evropy v roce 2017 rekordní množství zemního plynu

Aktuálně: Rusko dodalo letos do Evropy rekordních 190 miliard kubíků zemního plynu v hodnotě asi 37 miliard dolarů. Rekord kontrastuje s napětím ve vojenské a politické oblasti mezi EU a Ruskem. 

Ruský dodavatel zemního plynu, státní korporace Gazprom, signalizuje, že také v roce 2018 by chtěla rozšiřovat svoje evropské vývozy. Přitom byl končící rok 2017 pro Gazprom v Evropě velmi úspěšný. O situaci na evropském trhu se zemním plynem informovala agentura Bloomberg.

V letošním roce se podle údajů Gazpromu do Evropy vyvezlo 190 miliard kubíků zemního plynu. To je rekord. V příštím roce firma plánuje dosáhnout jako minima čísla 180 miliard kubíků. Podle slov zástupce CEO Gazpromu Alexandra Medveděva se jedná o „novou etapu“ firmy.

Státní firma Gazprom pokrývá v Evropě celkem třetinu její poptávky po zemním plynu a představuje pro Rusko největší a nejlukrativnější trh se ziskem kolem 37 miliard dolarů v tomto roce.

Tyto užší obchodní vztahy jsou v kontrastu s narůstajícím napětím na poli vojenském i politickém, dodává k tomu Bloomberg.  Představitelé všude po Evropě obviňují Rusko ze všeho možného, počínaje vměšováním do voleb a konče ohrožováním pobřežních oblastí a vzdušného prostoru ruskými vojenskými loďmi a letadly. Naposledy vydala Velká Británie varování před tím, že ruské ponorky v Atlantiku představují hrozbu podmořským komunikačním kabelům, internetu a mezinárodnímu obchodu.

Evropští zákonodárci chtějí diverzifikovat dodávky energií a vzdálit se tak Rusku. Jedním z nástrojů je nový důraz na LNG (zkapalněný zemní plyn), což učiní ze Spojených států jednoho z největších producentů LNG v polovině 20. let 21. století. Tak zní odhad Mezinárodní energetické agentury.

Ruská strana tvrdí, že Spojené státy politizují své hospodářské zájmy v EU například tím, že americké sankce cílí na projekty plynovodů v Evropě.

Evropská poptávka po zemním plynu závisí na hospodářském růstu a příští rok podle názoru Medveděva nejspíš poroste. Ruská strana je podle něj nejlépe připravená uspokojit dodatečné požadavky v rámci soutěže. I když také přiznal, že v Evropě mohou vzrůst dovozy zemního plynu v podobě LNG. Podle něj ale bude zemní plyn z plynovodů stále ekonomicky výhodnější, než je jeho zkapalněná verze.

Trhy v Latinské Americe a v Asii jsou stále prvotními trhy pro podchlazený plyn především ze Spojených států a panují zde vysoké ceny za zemní plyn. Totéž podle Medveděva platí tak pro tradiční a nové trhy jako je Čína, Indie, Pákistán, Bangladéš a Vietnam. „Globální trh se zkapalněným trhem neexistuje. Jsou tu tři regionální trhy – Amerika, Evropa a Asie – s velkými rozdíly v ceně.“, dodal s tím, že prémiové ceny v Asii zde budou, dokud poroste poptávka.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.