Davos: technologie blockchainu už nemůže být dále ignorována

Aktuálně: Jaká je budoucnost bitcoinu a dalších blockchainových technologií diskutovalo také Světové ekonomické fórum v Davosu.

Největší světové finanční instituce zápasí s dilematem kryptoměn: zda stát opodál a ignorovat technologie, kterým se nevěří a řada lidí se jich bojí, nebo zda se připojit k těm, kteří do nich investují. Jenže po nárůstu tržního hodnoty kryptoměn z 20 mld. dolarů na více než 540 mld. dolarů se tento fenomén a blockchainová technologie, která za ním stojí, stal nepřehlédnutelným. Finanční establishment už ho ignorovat nemůže, navzdory tomu, že především bitcoin je nazýván „podvodem.“ O významu bitcoinu se diskutovalo i na davoském fóru, jak informovaly Financial Times.

Richard Crook z Royal Bank of Scotland uvedl, že „sedíme zde u tohoto stolu a rozhodujeme se čí oběd sníme.“ Blockchain využívá decentralizace, nemá žádný smysl nahrazovat jednu technologii druhou, aniž by se změnil obchodní model, řekl Crook. Technologie blockchainu nejenže stojí za kryptoměnami, ale umožňuje také výměnu dat mezi firmami, lidmi a institucemi. A chrání data před podvody. Hrozba pro finanční instituce je ovšem jasná: sdílení databáze mezi mnoha stranami, aniž by uprostřed byla nějaká kontrolující entita.

Takže burzy a clearingové domy už prostě nemusejí být potřeba a ztratit by mohly i velké firmy jako JPMorgan, nebo Citigroup v případě, že by malé banky začaly blockchain používat. Debata tedy proti sobě staví anti-establishment, který si myslí, že technologie odstraní nedostatky současného systému a hlavní finančníky, kteří mají obavu ze špinavých peněz a varují investory před bublinou. Ale Davos téma zahrnul – pod názvem kryptoaktiva a bublina.

Jamie Damon z JPMorgan Chase už uvedl, že lituje toho, že řekl, že bitcoin je podvod.

Adam Ludwin, jehož firma dodává blockchainové systém pro finanční skupiny jako je Nasdaq, akceptuje kritiku, která říká, že kryptoaktiva jsou neefektivní, nadhodnocená a zamořená nevědomostí a špatným řízením. Hodnota bitcoinu v poslední době hodně spadla. Ale Ludwin říká, že i tak mají kryptoaktiva jednu výhodu – odolnost vůči cenzuře. Nic nemůže zastavit placení v bitcoinu, protože se provádí mezi dvě stranami a není tam mezi nimi centrální autorita.

Většina bank se nechce kryptoměn ani dotknout, protože jsou spojovány s praním špinavých peněz a to kvůli své anonymitě. Například v Británii nejsou lidem, kteří by chtěli hypotéku financovat prodejem kryptoměn, poskytovány půjčky, protože jejich příjem není dohledatelný.

Navzdory tomu mnoho velkých finančních institucí investuje hodně času a peněz do průzkumu možností technologie blockchainu ke zlepšení aktivit – vyrovnávání finančních závazků na finančních trzích po obchodu například.

Ale zájem investorů o kryptoměny roste. I start-upy vzbuzují zájem na zcela neregulovaných trzích, což by mohlo ohrozit tradiční získávání prostředků. Banky jsou stranou, naopak manažeři kryptoaktiv pracují velmi rychle, banky nereagují, zatímco poptávka nejen velkých investorů roste. Banky obvykle chtějí, aby regulátoři zakročili.

Svět se mění, říká Benoit Legrand z holandské ING. Svět zahrne kryptoměny za deset let. Ale musejí být regulovány, to je klíčové. Jiní se domnívají, že dopad na finanční služby a peníze samotné bude velmi hluboký. Jestliže si můžete představit svět, v němž máte jednu globální digitální měnu, představte si ty výhody, jakých nákladů bychom se zbavili, řekl Antony Jenkins, který dříve pracoval pro Barclays. Je možné, že je to daleká budoucnost, i když já si nemyslím, že až zas tak daleká, uzavřel Jenkins.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.