Draghi démonizoval bitcoin

Guvernér ECB kritizoval bitcoin jako spekulační podnik a nikoliv měnu. ECB a centrální banky spustily o bitcoinu informační kampaň, která občany varuje před jeho úskalími.

Guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi démonizoval kryptoměnu jako když se na obalu výrobku dá varování. Nyní Evropská centrální banka varuje před bitcoinem. Kampaň odhaluje, jak si právě ECB představuje peníze, píše deník Die Welt.

Nový nepřítel ECB se nejmenuje inflace. Tu mají sice bankéři nadále držet na uzdě. Novým nepřítelem je bitcoin, který finanční svět už několik let překvapuje. Centrální bankéři nyní začali s kampaní, která má občany před nebezpečím bitcoinu varovat.

V interview s mladými studentem zaujal Draghi pozici i vůči bitcoinu. Upozornil, že zatímco euro je stabilní, bitcoin silně kolísá. Kromě toho Draghi uvedl, že by se na bitcoin ani nedíval jako na měnu. Měna je podle něj kryta centrálními bankami nebo vládami. O bitcoin se nikdo nestará. A rolí ECB tedy není na bitcoin dohlížet, ale ani ho zakazovat.

Kampaň proti bitcoinu

Varující slova guvernéra ECB byla doplněna „lexikonem“, v němž ECB odpovídá, co vlastně je bitcoin. Pomocí obrázků, které podle německého Die Welt působí jako varování na výrobcích, čtenáři zjistí, že bitcoin není nikým kryt.

Na rozdíl od bankovky deseti eur, vám nikdo nezaručí právo, že budete moci využít bitcoin, říká se na obrázku. A ani jako platební prostředek není bitcoin moc vhodný, píše ECB – to ukazuje ikonka nákupního vozíku. Má znamenat, že placení bitcoinem je obtížné, pomalé a drahé.

Další obrázek ukazuje bitcoin bez „krytí“, což upomíná na antivirové programy, které nejsou aktivní. Poselství obrázku zní, že uživatelé nejsou chráněni. Hackeři prý mohou bitcoin ukrást, žádná právní ochrana neexistuje.

Čtvrtý obrázek ukazuje na volatilitu bitcoinu. Měna by měla být spolehlivý prostředek k uchování hodnoty. Měla by říkat, že i zítra či v příštím roce si za ni koupíte zhruba to, co dnes. Ale bitcoin není stabilní, jeho hodnota vystřelila vzhůru a následně spadla – to jen během pár dnů.

Souhrn bankéřů je tedy jasný: ano, bitcoin, ten je virtuální. Ale není to měna. Je to spekulativní investice, se kterou se dá vydělat, ale také vše ztratit.

Tak úplně nepravda to není, píše dále Die Welt. Poslední dva měsíce dobře ukázaly, jak ohromně volatilní bitcoin může být. V prosinci směřování nad 19 000 dolarů, pak v únoru spadl pod 6 000 dolarů. Nyní je bitcoin zase u 9200 dolarů. Nebezpečí ztratit s bitcoinem hodně peněz je tedy reálné a velké.

Šéf BIS, banky pro mezinárodní platby, Agustin Carstens varoval, že bitcoin je stal směsicí bubliny, systému sněhové koule a katastrofy pro životní prostředí. Je to podle něj pokus vytvořit „zlato z ničeho.“ Šéfové centrální bank se chtějí tématu věnovat na svém setkání v Buenos Aires v březnu.

Jak ECB rozumí penězům?

Ale kampaň ECB zároveň ukazuje, jak sama banka rozumí penězům. Podle nich teda peníze jsou jen to, co je jako takové vydáváno oficiálním úřadem či vládou. Ale peníze nemají moc co dělat s úřadem, ale spíše s důvěrou, myslí si Die Welt.

V moderních systémech papírových peněz nejsou eura či dolary kryty zlatem či pozemky, ale spočívají především na důvěře občanů, že právě centrální banky udrží jejich měnu stabilní. Ale od finanční krize je tato důvěra nahlodána. Mnozí občané se obávají, že všechny ty natisknuté peníze na záchranu dříve čí později povedou ke ztrátě hodnoty (pozn. redakce – to je ovšem typicky německý postoj, nikoliv postoj všech evropských občanů. Vyjadřuje i to, že právě Němci jsou největšími odpůrci politiky kvantitativního uvolňování).

ECB během nákupu dluhopisů v řádu miliard zvýšila svou bilanční sumu čtyřikrát, ale hospodářství eurozóny během té doby vzrostlo jen o 7 %, píše Die Welt. Převis peněz prozatím vedl k přehřátí burzy, zatímco klasická inflace je nadále umírněná.

Ale, varuje v závěru článku Die Welt (tradičně v německém pojetí peněz a měnového systému, nemluvě o své inflační obsesi) by se nemělo podléhat iluzím, že peníze svou vytištěnou hodnotu budou pořád mít. I inflace ve výši 1,6 % znamená, že hodnota peněz se o toto snížila. Euro dnes není totéž co euro zítra.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Článek neprošel žádnou odbornou jazykovou korekturou. Za chyby a překlepy se omlouváme. 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.