Nesplacený dluh z kreditních karet je v USA na sedmiletém rekordu – 11,9 mld. dolarů

Financial Times. Problémy s hypotékami ukazují na strádání, i když je ekonomika silná, informoval britský deník Financial Times.

Nesplacený americký dluh v kreditních kartách dosáhl sedmiletého rekordu a – navzdory silnému výkonu ekonomiky – ukazuje tak na problémy řady spotřebitelů. Z bankovních dat je zřejmé, že u dluhu z kreditních karet mají spotřebitelé minimálně tříměsíční zpoždění splátek ve výši 11,9 mld. dolarů.

Stále více Američanů také nesplácí hypotéky, výše problematických dluhů vzrostla o 5,2 % na 56,7 mld. dolarů. Naopak, výše komerčních a průmyslových půjček, které banky považují za problematické, klesla na 18,1 mld. dolarů. Data ukazují, že přes sílící ekonomický výkon část populace z tohoto vývoje nic nemá a spoléhá právě na kreditní karty, aby se uživila.

Tyto údaje navíc dodávají munici kritikům daňové reformy, kteří říkají, že reforma pomáhá firmám, ne rodinám, které potřebují více podpory. Ti, kteří platí pozdě, mohou čelit úroku vyššímu než 30 %.

Je pravda, že kreditní karty tvoří méně než 9 % amerického bankovního průmyslu, tvořily ovšem 59 % všech půjček, které byly odepsány jako nesplatitelné. Bankéři si zatím nedělají ze ztrát starosti, protože je, že kvůli oživení v půjčkách, očekávali.

I když se jedná o hodnoty menší než před krizí, někteří investoři se obávají o zdraví amerických spotřebitelů. Bohatství domácností a nezaměstnanost vypadají dobře, ale chudší rodiny nemají nic z toho, že aktiva rostou, jejich příjmy jsou slabé. Je jasné, že politika směřuje ke korporacím, ne ke spotřebitelům.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.