Peking hledá spojence v obchodní válce s USA. I v Evropě

Obchodní spory s USA vedou Čínu k hledání spojenců v Asie a také v Evropě. Otázkou je, zda se Číně povede přesvědčit Evropany o tom, že hájí princip dodržování pravidel a volného trhu.

Podle analytiků bude čínský závazek dodržovat pravidla WTO klíčem k získání evropské podpory ve sporu s USA, napsaly noviny South China Morning Post. Peking se v kontextu obchodního sporu se Spojenými státy snaží upevnit svou pozici bašty globalizace a volného obchodu.

Podle analytiků se ale Čína v Evropě i Asii setká nejen s podporou, ale i s opozicí, takže bude muset na zajištění si podpory a utišení kritiky tvrdě pracovat

Čínský premiér se setkal během víkendu s generálním tajemníkem OSN Antoniem Guterresem, aby diskutovali o tom, že globalizace má být otevřenější, inkluzivnější, vyváženější a vzájemně prospěšnější. Generální tajemník OSN sice nemluvil otevřeně o Spojených státech, ale odsoudil protekcionismus.

Na znamení čínského zájmu na dobrých vztazích se západní Evropou se prezident Číny Si Ťin-pching v neděli sešel s rakouským prezidentem Van der Bellenem. Ze společného vyjádření obou politiků vyplývá, že obě země hodlají vytvořit strategické čínsko-rakouské partnerství a společně chránit mnohostranný obchodní mechanismus a otevřenou ekonomiku.

Analytik Michael Every je toho názoru, že Čína bude, i přes vzrůstající obavy ze Spojených států, mít v Evropě potíže. Obě země, Čína i USA, se snaží vytvořit si koalice, které by sdílely jejich pohled na fungování globálního hospodářského systému. Problémem je, že řada zemí v Evropě má výhrady k čínským obchodním restrikcím a pokud se jich Trump dobře chopí, mohla by se Čína ocitnout pod tlakem z Evropy.

Čína hledá spojence na všech stranách – čínský ministr zahraniční Wang Ji jednal o obchodním partnerství se svým singapurským protějškem. Při společných vystoupeních jasně zazněla podpora pro systém postavený na pravidlech a WTO. Pro obě země, řekl Wang, je volný obchod výhodný a musejí se společně postavit protekcionismu.

Po prvních dvou salvách obchodního sporu mezi USA a Čínou nyní americký prezident Trump oznámil možnost zavedení dalších tarifů na čínské zboží v hodnotě 50 miliard dolarů. Peking odpověděl, že bude bránit svoje zájmy za každou cenu. Podle ekonoma Tommy Wu je jasné, že se Peking snaží získat morální převahu. Soustavně se prohlašuje za ochránce globálního obchodního systému a líčí Trumpa jako protekcionistu. Prezident Si minulý rok na davoském fóru popsal protekcionismus jako „uzamknutí se v tmavé místnosti“.

Přestože se Evropě nelíbí čínská restriktivní obchodní praxe, někteří pozorovatelé si myslí, že by Čína mohla získat podporu některých evropských zemí díky důrazu na dodržování pravidel hry. Ukazuje totiž, že podporuje mnohostranný globální systém, a že jednostranné kroky nebudou fungovat. Evropa se opravdu bojí otevření Pandořiny skříňky nedodržování pravidel.

Na druhé straně je posilování vazeb se Singapurem ukázkou rostoucího čínského vlivu v jihovýchodní Asii i toho, jak mnoho zemí z regionu na Čínu spoléhá. Jednou z příčin, proč chce Singapure s Čínou i ostatními spolupracovat, je snaha ochránit otevřenost globalizace, řekla k tomu analytička Sarah Yueting Tong.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.