Děripaska se vzdá kontroly nad Rusalem, který je pod sankcemi

Aktuálně: Majitel firmy Rusal, která má globální přítomnost a zaměstnává 150 tisíc lidí, odejde. Oleg Děripaska se ocitl na sankčním seznamu USA a spolu s tím i celý jeho byznys. Ve snaze firmu zachránit plánuje svůj odchod. Otázka je – co na to Kreml?

Dohoda s ruským oligarchou uvolní hliník z amerických restrikcí.

Oligarcha Oleg Děripaska se vzdá kontroly nad Rusalem, vzdá se hlavního podílu ve firmě EN+, která je kótována v Londýně jako mateřská firma. Snaží se tak skupinu dostat z ochromujících amerických sankcí. Tento krok povede k přerušení vazby ruského magnáta k hliníkovému impériu, které vybudoval. Bylo by to obrovské vítězství pro Donalda Trumpa, píší Financial Times.

Sankce proti Rusalu vedly k uzavření 8 % světové nabídky hliníku. Rusal je druhý největší světový producent hliníku, s výstupem 3,7 milionů tun ročně.

Americké ministerstvo financí zavedlo sankce jako odpověď na ruské „zhoubné“ aktivity, včetně Sýrie, Ukrajiny a vměšování se do západních voleb. Není ovšem jasné, zda tento Děripaskův krok bude podpořen Kremlem. Jeden z nejvýraznějších byznysmenů nebude kontrolovat svá aktiva. Někteří se domnívají, že takovýto krok by motivoval USA, aby “šly” po dalších oligarších spojených s Vladimirem Putinem.

Kreml zatím uvedl, že není zvažováno znárodnění, ale jsou prozkoumávány další možnosti, jak firmu podpořit. Dohoda byla prozatím dohodnuta v Moskvě mezi Olegem Děripaskou a předsedou EN+ Gregem Barkerem, který byl dříve britským ministrem energetiky. Děripaska se prý rozhodl zachránit své firmy, které zaměstnávají 150 000 lidí a mají aktiva po celém světě. EN+ uvedl, že požádal americké ministerstvo financí o prodlouženou lhůtu k tomu, aby Děripaska mohl prodat svůj podíl. Firma předělá své představenstvo, odstraní z něj Děripasku a dodá nové šéfy, bez vazby k oligarchovi.

Poté, co byly sankce uvaleny na firmu EN+ – poprvé se jednalo o firmu zavedenou ve Velké Británii – ceny akcií klesly a západní firmy nebyly schopny s ní obchodovat. Pokuty, které jsou v sankcích představeny, jdou totiž ještě dál, mohou být totiž rozšířeny také na občany jiných zemí než USA, kteří by obchodovali ve velkém s danou firmou.

Po sankcích vzrostly ceny hliníku až o třetinu. Francie se snažila o zmírnění sankcí, protože průmysl měl problém v klíčové části globálního zpracovatelského řetězce. Steve Mnuchin, americký ministr financí, uvedl, že jde o to, aby z Rusal zmizel Děripaska, protože USA necílí na „pracující lid.“

Kreml prý diskutoval o státní podpoře nebo možném znárodnění Rusalu, i když není jasné, zda by USA akceptovaly prodej podílu ruské vládě.

Ilustrační obrázek: Autor –  UC Rusal Photo Gallery – Bratsk Aluminium Smelter, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64085583

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.