Trumpův šachmat? Co ohrožuje světovou ekonomiku?

Trumpův přístup k nerovnostem ke globální ekonomice je problém. Ale mnohem významnější změny se dějí v Číně a ohrožením jsou také německé přebytky, vývoj v Turecku nebo vztahy s Ruskem.

Rakouský deník Kurier píše o tom, že zatím na trzích panuje dobrá nálada. Ale v mezinárodní ekonomice je možno pozorovat nebezpečné trendy.

Kurier se ptá, zda Trump použil cla oprávněně. A překvapivě si odpovídá, že čísla tomu mohou nasvědčovat. Ze zboží, které šlo z EU do USA, byla cla 4,8 mld. euro. Jenže obráceně to bylo skoro šest miliard euro. A to je ještě potřeba vzít v úvahu, že USA z EU více dováží, než do EU dováží. Takže tady je bodík pro Trumpa.

Jenže nelze takto zjednodušit ekonomické vazby mezi zeměmi. Například u veřejných zakázek v USA jsou zahraniční firmy často vyloučeny. Kdežto v EU se americké firmy na veřejných zakázkou mohou podílet. Koneckonců právě tento spor se odrazil i v selhání dohody TTIP.

Taková evropská cla na auta nebyla dříve pro Američany důležitá. Kladli totiž důraz na to, aby se z USA dostaly do Evropy americké potraviny.

Je tedy Trumpova iracionalita problém? Ano, ale ve světové ekonomice jsou i další problémy, vypočítává Kurier.

V Číně se možná odehrávají ještě větší změny než v USA. Čína se snaží o mezinárodní vedoucí pozici, tvrdí Kurier. Od vojenského prosazení v Jihočínském moři, až ke globálnímu plánu Nové hedvábné stezky. K největším problémům země patří zadlužení ekonomiky a modernizace finančního sektoru. Ale to, že Čína směřuje k centru světové ekonomiky, to se těžko změní. Přispívá k tomu i politická situace jedné státostrany. A nejnověji ovšem EU žaluje Čínu u WTO, kvůli a to duševnímu vlastnictví.

Vládní program Hnutí pěti hvězd a Ligy vytváří nebezpečí pro evropskou ekonomiku, píše Kurier. Zvýšení DPH se ruší, tím ztratí země asi 12,5 mld. euro. A odstranění penzijní reformy bude další pět miliard euro. Pak je tu plánovaný základní příjem pro chudé, to je 17 mld. euro ročně. Itálie má přitom dluh ve výši 130 % HDP, varuje Kurier a případná recese by měla dopad na Německo i Rakousko.

Německé přebytky jsou dalším ohrožením. Již roky je Německo sice oslavováno, ale stále více i kritizováno jako exportní rekordman. Německý export směřuje do USA, Francie a Číny. Příkladem nevyrovnané bilance jsou právě USA, zde leží podle Kuriera jádro obchodního konfliktu. USA mají totiž s Německem obrovský obchodní deficit.

Turecko minulý rok přiložilo pod kotel, s růstem 7,4 % předběhlo i Čínu. Jenže je otázka, do jaké míry je takovýto růst udržitelný. Hodně růstu pochází totiž ze stavebních projektů, které financuje stát. A v zemi pořád platí výjimečný stav, což mnoho podnikatelů děsí. Investoři se také bojí o nezávislost centrální banky. Lira oslabuje, což by ale mohlo pomoci cestovnímu ruchu. Jenže zboží ze zahraničí je nedostupně drahé, a to brzdí spotřebu. Uvidí se, zda po červnových volbách se země nepropadne do krize.

Vztahy Ruska a Západu jsou stále zatíženy, sankce se prodlužují a politicky nepřinesly nic. Proto se v Evropě množí hlasy od sankcí opustit. Trump chce ale zůstat tvrdý. V Rakousku trpí exportéři potravin. A Rusové mezitím sankce zvládli dosti dobře. Protože buď dané zboží vyrábějí sami, nebo si našli nové importéry hlavně z Asie.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.