Bývalý analytik CIA: Trump se obklopil lidmi, kteří nenávidí Rusko

Zlepšení vzájemných vztahů mezi USA a Ruskem hned tak nepřijde. Trump se obklopil spolupracovníky, kteří “Rusko nenávidí” a v otázce sankcí má malý manévrovací prostor, tvrdí bývalý analytik CIA v rozhovoru.

Bývalý analytik CIA a nyní expert pro Atlantic Council Matthew Burrows dal ruskému deníku Gazeta.ru rozhovor, který se mimo jiné týkal také budoucnosti rusko-amerických vztahů.

Na otázku, zda je možné očekávat normalizaci vzájemných vztahů, pokud by nedošlo k nalezení podstatných důkazů o ruském vměšování do voleb, odpověděl Burrows následovně: „Problém je v tom, že se Donald Trump obklopil lidmi, kteří nenávidí Rusko. John Bolton [poradce pro národní bezpečnost – pozn.red.] není přítel. Mike Pompeo [ministr zahraničí – pozn.red.] není přítel. James Mattis [ministr obrany – pozn.red.] je výjimkou, vidí Rusko jako důležitou velmoc. Trump nemá možnosti pro manévr v sankční politice. V dané situaci nemůže jít proti Kongresu. Ale je to jedna možnost pro dialog – tím se jeví kontrola nad zbraněmi. USA nechtějí jaderný závod ve zbrojení, nechce ho ani Rusko. Ale samozřejmě, že tu jsou i lidé, kteří si ho přejí.“

Burrows se dále vyjádřil k tomu, proč s zdá, že USA spíše vyhovují slabí prezidenti Ruska s ohledem na hodnocení, že současný prezident byl dost dlouhou dobu prozápadní, ale na Západě mu nevyšili vstříc. „Pro Američany bylo vždy velmi těžké chápat, co pociťují ti druzí. Byli tu tací lidé jako Richard Nixon a James Baker, kteří počítali s tím, že dojde k „návratu“ Ruska. A my jsme nedocenili naše partnerství a ignorujeme ruské zájmy. Kladu vinu za podobné myšlení celé té mentalitě o ‚konci dějin‘. Oni prohráli, my jsme vyhráli. Zdá se mi, že by bylo chytřejší uchovat vztahy a nesnažit se nikoho ponižovat. Totéž si myslím o sankcích – je to snaha ovlivnit americkou generaci, která se narodila po konci studené války. Pokud se podíváme do dějin, problémy začínají vždy tehdy, kdy se někdo snaží ponížit oponenta.“

Vstupuje Čína a Spojené státy do konfliktních vztahů?, tak zněla další otázka ruského deníku pro Burrowse, který se roky věnoval také Číně. „Čína je dnes chápana jako reálný soupeř, a to s sebou nese konkrétní problémy pro Rusko jako pro partnera Pekingu. Ve Washingtonu jsou lidé, kteří si myslí, že bychom měli jednat ve vztahu k Číně stejně jako ve vztahu k SSSR v časech studené války. Ve Washingtonu jsou myslitelé, kteří si myslí, že příliš těsné vztahy s Čínou budou pro Rusko ranou, protože Čína ho vidí jako „mladšího partnera“. Já ovšem vidím ve sblížení Ruska a Číny konkrétní prvek „sňatku z rozumu“. Navíc jsou Rusko a Čína velkými sousedy.

Další dotaz směřoval k summitu mezi USA a Severní Koreou: co očekávat od summitu mezi Trumpem a Kimem?

„Pochybuji o tom, že Trump může vyřešit tuto otázku rychle. Navíc se po volbách do kongresu může ocitnout v situaci, který omezí jeho možnosti. Trump samozřejmě využije setkání k tomu, aby si vylepšil image. Ale co se týká Severní Koreji, ta se musí dostat z krize, ve které se nachází.“

Burrows dále řekl ohledně odchodu USA z íránské jaderné dohody a evropské reakce na ni, že očekává, že v případě jakékoliv reakce Evropanů bude „Trumpova odpověď tvrdá“ a že domácí veřejné mínění v daných zemí nepřijme, když Evropa na americké kroky neodpoví nijak.

Gazeta.ru se dále ptá: Co je cílem USA v Íránu? Je to změna režimu? „Nemyslím si, že přemýšlí v těchto kategoriích. Je možné, že skutečně mysleli na to, že je nějaký potenciál pro změnu režimu.  Myslím si, že pro Trumpa je to spíše emocionální – chce zcela zlikvidovat Obamovo dědictví. Nemyslím si, že by zde byl nějaký strategický součet.“

Rozhovor s bývalým analytikem CIA Matthewem Burrowsem se dále dotknul sociálních a politických dopadů technologických změn, kybernetických technologii a jaderných zbraní.

Celý rozhovor si v ruštině přečtete zde.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.