Akademici: Irsko je největší daňový ráj pro korporace

Irsko skrývá víc zisků nadnárodních firem než celý Karibik dohromady, ukázala nová studie. Irská vláda ale s jejími výsledky nesouhlasí.

Irsko je největším daňovým rájem světa, který využívají nadnárodní firmy ke skrývání zisků, uvádí to nová studie z USA a Dánska a napsaly o tom noviny Irish Times. Výzkumníci z kalifornské univerzity Berkeley a Kodaňské univerzity odhadují, že v roce 2015 zahraniční nadnárodní firmy přesunuly do Irska korporátní zisky v hodnotě 106 mld. dolarů.

Což je více než všechny karibské ostrovy dohromady, a také je to víc než Singapur, Švýcarsko a Nizozemsko, uvádějí výzkumníci.

Podle jejich odhadů je tedy Irsko „destinací číslo jedna“ na přesouvání zisků.

Irské ministerstvo financí toto odmítá a označuje zjištění za „příliš zjednodušená“. Výzkum „The Missing Profits of Nations“ (Zmizelé zisky zemí) má za autory Gabriela Zucmana, Thomase Torslova a Ludviga Wiera. A irské ministerstvo financí odmítá i to, že země je daňový ráj.

Výzkum odhaduje, že 1,7 bilionu dolarů zahraničních zisků bylo vytvořeno nadnárodními firmami, primárně z USA, a téměř 40 % z tohoto bylo přesunuto do daňových rájů.

Autoři použili definice daňového ráje amerických odborníků James Hinese a Erica Rice. V roce 1993 na seznam přibylo Nizozemsko a Belgie.

Výzkumníci se ponořili do vysokých zisků, které v Irsku americké firmy vykazují, a to vzhledem k nízkému počtu zaměstnanců. Americké firmy vykazují v Irsku poměr osm dolarů zisku na každý jeden dolar na mzdy. Což je asi tak 16krát více než průměr u zemí, které ale nejsou daňovými ráji. Takže tato „turbo“ ziskovost na hlavu se vztahuje na obrovské množství přesunutých zisků ze zahraničních jurisdikcí.

Výzkum také uvádí, že přesun zisku nadnárodními firmami znamená pro daňové úřady globálně asi o 200 mld. dolarů méně a snižuje o 20 % daně, které jsou v EU nadnárodními firmami placeny.

Až do 90. let Irsko vybíralo malé korporátní příjmy, asi 1,5-2 % národního důchodu, tedy podstatně méně než v USA. Dnes je to více než pět procent. V roce 2015 tedy dvakrát více než USA.

Irské ministerstvo financí uvádí, že výzkum je příliš zjednodušený a že není možné zkoumat jen počet zaměstnanců a pak na základě toho vyvozovat, jaké by měly být v zemi placeny korporátní daně. Koncept vytváření hodnoty prý zkoumá více faktorů. Irsko také podle nich není daňový ráj a nesplňuje žádné mezinárodní standardy. Tím se irské ministerstvo financí odvolalo na OECD, které uvádí, že Irsko charakteristiky daňového ráje nesplňuje.

Bývalý řecký ministr Janis Varufakis ovšem uvedl, že Irsko je daňový ráj, který zneužívá zbytek Evropy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.