Ukrajina znovu žádá Německo, aby odmítlo Severní proud 2

“Náplastí” na odmítnutí projektu za 9,5 miliardy euro má být německý podíl v konsorciu ke správě ukrajinského systému plynovodů.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko znovu požádal Německo, aby se vzdalo plynovodu Severní proud 2. Místo toho pozval Německo k účasti na konsorciu, které bude řídit ukrajinskou plynovodnou síť. Na konsorciu jsou podle Porošenka zainteresovány také Spojené státy. Kromě toho ale ukrajinský prezident řekl, že iniciuje vznik skupiny EU, která bude proti plynovodu Severní proud 2 bojovat. O svých nápadech a podmínkách napsal Porošenko na Twitteru.

Ruská strana už na ukrajinskou kritiku reagovala s tím, že plynovod je „čistě komerční“ projekt a podobné pokusy představují popření principu svobodné soutěže.

Myšlenka na to, vytvořit mezinárodní konsorcium pro spravování ukrajinského systému plynovodů, není nová – vznikla už před deseti lety. Tehdy zněl nápad tak, že by konsorcium spojilo investory z Ukrajiny, Ruska a EU s cílem systém modernizovat. Jenže všechny tři strany se tehdy nedokázaly dohodnout.

Dnes tento nápad Ukrajina znovu navrhuje s podporou USA. A tentokrát to má být bez Ruska. Tuto skutečnost už kritizoval Viktor Medvedčuk ze strany Ukrajinská volba – právo lidu. Důvodem má být to, že Ukrajina nemá k ruskému plynu alternativu, a bude se muset tak jako tak s Ruskem domluvit ohledně tranzitu.

Porošenko si ale myslí něco jiného. Přítomnost evropských spotřebitelů má stačit. Tento nápad souvisí s další ukrajinskou myšlenkou: přenesení bodu tranzitu ze západu na východ země, což by podle Kyjeva znamenalo, že takto dopravený plyn by dostal „evropské občanství“ a nebyl ruským. Ruská firma Gazprom to kategoricky odmítla. Podle ní nemá Kyjev právo na to určovat čí je plyn a čí není.

Podle názoru odborníků se nedá očekávat, že by Německo takovým návrhům vyšlo vstříc. Severní proud 2 je téměř hotov a dokončuje se, což podle Ilji Žarského, ruského analytika ze skupiny Veta, znamená, že Německo se plynovodu nezřekne kvůli možnosti být v ukrajinském konsorciu.

Byly to problémy s dodávkami přes Ukrajinu a neshody mezi Ukrajinou a Ruskem, co stály za nápadem realizovat nový plynovod přes Baltské moře do Německa, dále také Tureckého proudu a konečně i Severního proudu 2.  S tímto posledním projektem souhlasily už všechny země kromě Dánska.

Ve snaze zabránit Severnímu proudu 2 má Ukrajina podporu z USA, které zajímají dovozy zkapalnělého plynu do Evropy, a také Polsko. Podle slov ministra energetiky Polska Michala Kurtyky se Polsko snaží v EU projekt plynovodu mezi Německem a Ruskem zabránit. Polsko navrhlo úpravy evropské plynové direktivy, ale Bulharsko, které nyní předsedá EU, práci na dokumentu zdržuje. Polsko se ale zatím nevzdává a bude v tlaku pokračovat.

Celková hodnota Severního proudu 2 je 9,5 miliard euro. Plynovod má začít fungovat na konci roku 2019. Za Rusko je akcionářem projektu Nord Stream 2 AG Gazprom, z Německa firmy Uniper a Wintershall, dále z Rakouska je to firma ÖMV, z Francie Engie a nakonec sem investovala i britsko-holandská firma Shell.

Petro Porošenko tvrdí, že Severní proud 2 je zamířen proti Ukrajině a díky němu země přijde o skoro 3 miliardy dolarů v rozpočtu.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Philfaebuckie – Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14851323

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.