Čína má prostor na úder a výdrž v dlouhé obchodní válce s USA

Peking si obchodní válku nepřál, ale v obchodních sporech s USA je připraven postupovat podle principu „oko za oko“. Nástroje k tomu má.

List South China Morning Post vypočítává možnosti Číny: inspekce bezpečnosti, spotřebitelský bojkot, a zpoždění souhlasu se vstupem zboží na trh, to je několik způsobů, jak reagovat na obchodní kroky Washingtonu.

Čína nechtěla obchodní válku, ale nyní se očekává, že čínský prezident Si půjde cestou „oko za oko“.

Další kolo sporů na sebe možná nenechá moc čekat, protože v oznámení cel na čínské zboží už Trump uvedl, že dodá další cla, když Čína provede odvetu. Což taky Peking hned udělal. Oznámení amerických restrikcí na investice z Číny proběhne během dvou týdnů, a to podle zástupce pro obchod Roberta Lighthizera.

Analytici očekávají válku v podobě postupného útočení. Čína byla ochotná dohodnout se na snížení obchodního přebytku s USA. Ale dala najevo, že se neskloní před USA v tom, aby opustila svou průmyslovou politiku, díky níž chce v budoucnu dominovat technologiím.

Číňané to mohou vnímat jako lekci sebeutrpení, země vyhraje obchodní válku, pokud snese více bolestí. Číňané jsou přesvědčeni, že vydrží déle než USA. Nemusí se bát nějakých voleb v listopadu, nebo za dva roky.

Trumpova administrativa v pátek oznámila zavedení cel s platností od 6. července. Budou zavedena cla ve výši 25 % na dovozy ve výši 34 mld. dolarů, další cla na zboží v hodnotě 16 mld. dolarů se zvažuje. Čína pak oznámila, že bude uvalovat cla dle škály a intenzity na zboží z USA. A dodala, že všechny závazky, které byly učiněny v minulých týdnech, jsou z jednání pryč.

Čína obchodní válku nechce, ale čelí nevypočitatelnému Washingtonu. Čína nemá na výběr, musí provést odvetu na obranu národních zájmů, globalizace a světového multilaterálního obchodního pořádku, uvedla státní zpravodajská agentura.

Kromě cla na americké výrobky, má Čína k dispozici širokou škálu nebezpečných odvetných opatření a mohla by i zacílit na americké investice v Číně ve výši 200 mld. dolarů.

Například navýšené bezpečnostní inspekce, zpoždění ve schvalování importů jsou možné nástroje, nebo spotřebitelský bojkot amerického zboží, nebo zastavení turistů směřujících do USA.

Čína může zvažovat potrestání Jižní Koreje za povolení k umístění amerického obranného systému, který stál miliardy dolarů. Podobně je možno reagovat na Japonsko a Filipíny. Čína má také klíčovou roli v Trumpově cíli odzbrojení Severní Koreje. Bez účasti Číny sankce nemají šanci na úspěch.

Susan Rice, která radila prezidentu Obamovi, říká, že existují legitimní důvody k obavám před čínskými obchodními praktikami. Ale nelze to řešit na úkor amerického pracovníka a zemědělce a dostat se do obchodní války, která má globální rámec.

V dlouhém období, v nejhorším scénáři, jsou tu také možnosti jako prodat masivní část amerických dluhopisů, což by vyvolala na globálních trzích šok.

Další týdny budou zásadní, ukáží, jak moc to bude „oko za oko“. Si eskalaci nechce, ale nebojí se po tom žebříku eskalace jít jako Trump.

Dá se očekávat, že americké firmy budou mít problémy na čínském trhu – zpoždění v povolení dovozu. A je možno očekávat i další akce, obzvláště, jestli se Trump pustí do druhé vlny cel.

Někteří analytici říkají, že obchod je způsob, jak zabránit Číně, aby se technologicky modernizovala. Trumpova politika „America First“ je proti každé zemi, ale zahrnuje v sobě i technologický závod proti Číně, Čína zřejmě odpoví tím, že bude rozvíjet vazby s dalšími zeměmi a kupovat technologii všude, kde to bude možné.

Čínská pozice je jasná: vítá dialog, ale obchodní války se nebojí.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.