Americké tajné služby jsou najednou „hodní hoši“? Jak to?

Dějiny ukazují, že CIA, FBI a NSA mají za sebou neoprávněné zasahování do demokratických voleb, úplatky a vraždy v celé řadě zemí světa. Ruský případ vedle toho bledne.

Editor novin South China Morning Post Yonden Lhatoo se podivuje nad tím, jak to, že se z amerických tajných služeb staly najednou šampioni demokracie. Jejich dějiny totiž svědčí o něčem jiném. Těžko se dá pochybovat o tom, že prezident Donald Trump Američany ponížil svým vystoupením na summitu v Helsinkách, kde se veřejně podřídil ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi. Trump Putina nekonfrontoval ani nekritizoval, což šokovalo Američany napříč politickým spektrem. Jak je možné, že americký prezident hodí přes palubu svoje vlastní mistry ve špionáži a akceptuje slova takového bezohledného politika a protivníka jako je Putin?

Po návratu domů se pak musel Trump snažit zmírnit důsledky svého chování a argumentoval tím, že se prostě přeřekl a svým zpravodajským službám důvěřuje. Nechme tuto překvapivou situaci stranou. Je tu totiž podle autora ještě další překvapivý jev, který je důsledkem postojů 45. prezidenta USA k tajným a zpravodajským službám.

Odkdy jsou CIA, FBI a NSA „hodnými hochy“? Vždyť vždycky představovaly nástroje „deep state“ a ničitele demokracie. Lhaly, špehovaly, organizovaly spiknutí, dopustily se krutostí nejrůznějšího druhu, často se rozcházely s těmi hodnotami, které činí z USA skvělý národ. Odkdy jsou to svatoušci?

Američtí liberálové a progresivisté nenávidí Trumpa tak, že jdou cestou, která obrazně znamená oslavovat AIDS místo Eboly.

Není dobré zapomínat na neuvěřitelnou ironii, jak to všechno začalo s ředitelem FBI Jamesem Comeyem. Ten byl nejprve anti-trumpovskou brigádou líčen jako zloduch za vyšetřování e-mailů Hillary Clintonové. Následně a potom, co byl vyhozen Trumpem za vyšetřování tajné dohody s Ruskem, se Comey stal miláčkem všech těch, kdo nenávidí Trumpa. Pomalu Matka Tereza, píše autor ironicky.

Ruští hackeři a špioni mohli infiltrovat americké volby, ale americké tajné služby za sebou mají mnohem horší věci v celé řadě zemí světa. CIA podkopala a sabotovala demokratické volby po celém světě, aby chránila americkou agendu – sahala přitom například k manipulaci s volebnímu urnami, k šíření nepravdivých zpráv a k úplatkům či dokonce k vraždám. NSA špehovala a stále špehuje všechny v momentě, kdy tento text vzniká. Jak to, že jsou to nyní hodní hoši?

Ve chvíli, kdy prezident Trump v Bílém domě minulý týden sděloval, že plně důvěřuje tajným službám, vyplo světlo. „To byly tajné služby“, vtipkoval.  Jiní ale mluvili o tom, že Trump je natolik toxický, že ani elektřina nefunguje normálně.

Myslete si, co chcete, píše autor v závěru. Jenže tím skutečným vtipem o tajných službách je to, že ředitel NSA Dan Coat neměl potuchy o tom, že Trump pozval Putina do Washingtonu. Pro změnu je výborné vidět tajné služby v nevědomosti.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.