Penzijní reforma začala štěpit stranu Jednotné Rusko

Dva poslanci penzijní reformu při hlasování nepodpořili. Jednotné Rusko nyní hledá způsoby, jak se se „vzporou“ vypořádat. Politologové čekají nárůst konfliktů.

Ruská vládní strana Jednotné Rusko se začíná štěpit ohledně penzijní reformy, která má zvýšit věk odchodu do penze, napsal ruský liberální list Vědomosti s odvoláním na zdroje ve straně.

Hned dva známí poslanci Jednotného Ruska zaplatili za svůj otevřený nesouhlas s reformou. Natalija Poklonskaja hlasovala proti reformě a nyní její spolustraníci obojkotovali jednání parlamentní komise, které předsedá. Její kolega Sergej Železnjak se hlasování o reformě v Dumě nezúčastnil a dal žádost o rezignaci na svůj stranický post.  Podle informací Vědomostí se Železnjak takto rozhodl skončit svoji kariéru ve velké politice.

Železnjak byl přitom jedním z kandidátů na post v prezidentské administrativě, jenže jeho nominaci bránila administrativa města Moskvy, protože by to znamenalo vyhlásit nové volby v moskevském okrsku, za který byl poslanec zvolen do Dumy.

Dalším handicapem pro Železnjaka v Kremlu byla skutečnost, že dcery poslance žijí a pracují zahraničí.  Strana Jediné Rusko i sám poslanec neposkytli deníku žádné konkrétní informace o rezignaci.

V případě Natalie Poklonské tvrdil například poslanec Anatolij Vybornyj, že o zasedání parlamentní komise dozvěděl pozdě a nestihl proto přijít. Nicméně zdroj Vědomostí ve frakci Jediného Ruska potvrdil, že spolustraníci jednání komise vědomě bojkotovali.  Důvod: postoj poslankyně Poklonské při hlasování o reformě penzí.

Podle šéfa poslaneckého klubu Jediného Ruska Sergeje Něvěrova se musí nyní poslankyně Poklonskaja rozhodnout, zda chce nebo nechce dále pracovat v kolektivu. Zdůraznil, že nominaci na kandidaturu do Dumu dostala bývalá krymská prokurátorka ne od regionální stranické konference, ale od sjezdu. A to zvětšuje její odpovědnost. Na otázku, zda naznačuje, že by se Poklonskaja měla vzdát mandátu, Něvěrov řekl: „Pokud je člověk dospělý, musí to pochopit sám.“

Poklonskaja ale následně novinářům sdělila, že rezignovat nehodlá. O problémech s komisí bude informovat šéfa Dumy Vjačeslava Volodina. Kauzu nazvala situací z „mateřské školky“, která „je směšná“. Z Jediného Ruska teď zní, že o budoucnosti poslankyně se rozhodne na podzim. Nynější zasedání Dumy končí a Duma se znovu sejde na podzim.

Podle slov člověka, který má blízko k vedení Dumy, bude pro Poklonskou ale složité řídit komisi v takové situaci. „Ztratila respekt uvnitř strany. Při krizi důvěry je velmi těžké pracovat jako předseda komise. Kdo tam bude chodit?“

Situace kolem poslankyně Poklonské je podle jeho slov v rámci frakce „bouřlivá a negativní“.

Podle politologa Michaila Vinogradova tato situace svědčí o nejistotě. Ve straně není vůle jít na demarše, ale také se pustit do tvrdé represe. „Proto byl zvolen kompromisní scénář: Železnjaka ze strany nevyloučí a prověrka Poklonské se odloží na podzim.“

Jiný ruský politolog Abbas Galljamov je toho názoru, že Poklonskaja za sebou cítí sílu, protože právě ona se stala symbolem „Krymského jara“. Navíc má Poklonskaja v paměti posměch kolegů ohledně její podivné roli v kauze filmu „Matylda“. (Poklonskaja zde zastávala tvrdě konzervativní pozice a chtěla film zakázat – pozn.red.)

Vnitřní konflikty v politických stranách existují vždycky, doplnil Galljamov. „V situaci, kdy se mluví o rozdělení dividend, se (konflikty) zahlazují, a v situacích jako je tato nynější, když je nutné rozdělit odpovědnost se (konflikty) zostřují.“ V budoucnu podle Galljamova počet těchto konfliktů ve vládnoucí straně poroste.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.