Udělá Kudrin ze svého úřadu vlivného politického hráče?

Bývalý ministr financí a vlivný ekonom představil ambiciózní plány pro ruský kontrolní úřad. Otázkou je, zda je dokáže prosadit do praxe? 

Nový šéf ruského kontrolního úřadu Alexej Kudrin představil novou strategii pro úřad do roku 2024. V rámci poslání se nyní mluví o tom, že úřad bude „bojovníkem za spravedlnost“, „garant průzračnosti“ a „centrum kompetencí“.  Dokáže bývalý ministr financí udělat z okrajového úřadu politického hráče?, ptá se článek Vjačeslava Polovinka pro Novou Gazetu.

(Tato rešerše je součástí naší snahy informovat čtenáře o dění v současném Rusku z různých stran a zdrojů. Článek se dotýká vnitřních mocenských pohybů v ruské politice a otázky reforem, které sliboval Vladimir Putin před volbami. Pozn. red.)

Kontrolní úřad byl dosud jen utilitárním úřadem, který řešil konkrétní úkoly – hlavně technickou kontrolu nad vládnutím a využitím státních zdrojů, tak aby vedly k „důstojnému životu lidí“.  A Kudrin a jeho tým teď také trvají na „důstojném životě lidí“, ale k tomu i na svobodném rozvoji, píše Polovinko. Kontrolní úřad by tak měl nejen kontrolovat, ale „spolupracovat“ s vládními úřady.

Experti to vítají, ale zároveň mají dost otázek. Jak doposud kontrolní úřad (v ruském případě „Účetní komora“) pracoval?

V podstatě jeho úloha odpovídala nalezení pochybení, jejich strukturování a popřípadě vedení administrativních kroků proti těm, kdo měli za pochybění odpovědnost. Ve skutečnosti to znamenalo ale nedostatečnou odpovědnost, protože podle názoru ekonomky Alexandry Suslinové, k vyvození odpovědnosti nedocházelo.  Přičemž samotný úřad měl v době Kudrinovy předchůdkyně Tatjany Golikovové ambiciózní image a sama Golikovová byla jednou z možných kandidátek na premiéra Ruska.

Velké ambice

Ovšem ambice Alexeje Kudrina jsou ještě větší, míní článek dále. Kudrin například chce udělat z úřadu součást politických procesů v Rusku. Nejde jen o hledání pochybení. Úřad nyní chce poskytovat vládním úřadům podporu při vytváření „perspektivního obrázku sociálně-ekonomického stavu“ a také pomoci při pochopení rizik, které souvisejí s nemožností dosáhnout udržitelný rozvoj. Jinak řečeno, píše Polovinko, Kudrinův úřad chce upozorňovat na to, že země nesměřuje správným směrem a že jsou potřeba jiné metody.

Podle jiného ruského ekonoma Igora Nikolajeva chce Kudrin z Účetní komory vytvořit centrum ke změně celého politického systému. A k tomu jsou potřeba jiné nástroje hodnocení využití státních zdrojů, jak Kudrin přímo tvrdí. V rámci nového směřování chce Kudrin takové nástroje vytvořit. Suslinová si myslí, že Kudrin bude postupovat prostřednictvím různých odborných oblastí a organizací. Nicméně jsou zde obavy. Jde o to, zda úřad má vůbec nějaké možnosti k autonomní práci, míní Suslinová dále. Kudrin bude muset podle ní hodně lavírovat a hledat kompromisy.

Kudrin také bude narážet na odpor dalších politických postav a také na to, že ministerstva a další úřady jeho iniciativy nevítají.

Podle názoru autora článku tak bude mnohé záviset od toho, jak velkou podporu Kudrin bude mít u prezidenta Vladimira Putina. Putin Kudrinovi důvěřuje, Kudrin je architektem finančních fondů, které pomohly Rusku přečkat krizi v letech 2008-9.

Podle názoru politologa Dmitrije Oreškina je Kudrin racionální politik a pokud souhlasil s pozicí hlavy Účetní komory, potom se o svojí samostatné roli s Putinem dohodnul. Kudrin umí dobře využívat informační zdroje a jeho slovo v rámci oficiální struktury bude mít silnější odezvu.

Mezi velkými rybami

V praxi to bude znamenat, že výsledky prověrek budou mít větší váhu a také konkrétní důsledky pro úředníky, kteří se pochybění dopustí. Nebo také ne, protože experti pochybují o tom, jak bude Kudrin schopen bojovat například se statusem Igora Sečina (šéf Rosněfti) nebo Dmitrijem Rogozinem (šéf Roskosmosu). Konkrétně v případě Roskosmosu Účetní komora už svůj verdikt sdělila: 40 % narušení bylo spojené právě s touto státní agenturou.

Výhodou Kudrina je, že má přímý přístup k prezidentovi a představuje tak slušnou protiváhu silovikům (lidé s pozadím z bezpečnostních složek RF – pozn. red.). Pokud Kudrin udělá ze svého nového úřadu silného hráče, sám se vrátí do top desítky, možná top dvacítky nejvlivnějších politiků Ruska. Je pravda, že jiní hráči se mohou pokusit o to přesvědčit Putina o škodlivosti jednání Kudrina. Problém nastane v případě, kdy úřad překročí hranice toho, co je dovoleno, doplňuje Suslinová. A k tomu prý dojde. Odsud plynou pochybnosti o Kudrinových iniciativách. Bude se snažit spolupracovat s ministerstvy a dalšími úřady, a přitom bude součástí stejného systému, který se jen bude snažit reformovat s pomocí těch stejných figur, které ho tvoří? Pak je to běh v rámci stejné klece, ale nyní se přitom může křičet a mávat rukama, uzavírá Polovinko.

K tématu jsme také psali: V Kremlu se jedná o návratu Kudrina. Putin chce kompromis se Západem, píše FTČlánky zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – premier.gov.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18362811

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.