Réza Páhlaví: Íránci chtějí svou zemi zpět

Protesty v Íránu se netýkají jenom  hospodářského nedostatku, ale mají hlubší a podstatně širší příčiny. 

Nejstarší syn šáha Páhlavího napsal pro americký list Wall Street Journal (vydání 16/08/2018) o situaci v Íránu.

Íránci chtějí svou zemi zpátky, začíná svůj emocionální článek syn šáha. Uvádí, že protesty proti režimu se netýkají jen „cen vajec“, jak říkají ti, kteří s režimem sympatizují. Jsou podstatně širší a hlubší, nejedná se jenom o ekonomickou otázku. Protestní hnutí kritizuje sociální, politické a ekonomické nespravedlnosti islámské republiky. A chápe je jako chorobu právě islámské republiky, její ideologie a struktury. Mí krajané, píše Páhlaví, chtějí ukončit islámskou republiku nejen proto, že je autoritářská, zkorumpovaná a nekompetentní, ale také je neíránská a dokonce proti-íránská.

Režim změnil století používanou vlajku, brání učení literatuře a historii, ženy a minority mají nízký statut občanů. Země, která bývala proslulá svou poezií a hudbou, čelí cenzuře a zákazům v obojím. Iránci už toho mají dost, tvrdí Páhlaví. Iránci chtějí svobodu, spravedlnost a příležitosti, chtějí, aby jejich země požívala úctu a respekt. Chtějí být součástí společenství zemí, být obdivování za svůj kulturní a vědecký přínos starobylých civilizací. Chtějí být partnery ostatních zemí a otevřít novou kapitolu svých dějin.

Jednoduše řečeno, chtějí si vzít Irán zpět od Islámské republiky, píše Páhlaví.

V únoru režim „oslavil“ své 39. narozeniny a nikdy nebyl v krizovější situaci. Čelí několika krizím zároveň, všechny si vytvořil sám. Ekonomika je v chaosu, ekologická devastace, jsou tu stávky a protesty, tvrdí Páhlaví.

Islámská republika vládne strachem. Páhlaví píše, že on sám je přívržencem sekulární demokracie. A cesta začíná tím, že se na rovinu přizná, že Islámská republika je existenční ohrožení Iránu a jeho lidu a že nemůže být reformována. Pak tedy je tu cesta občanské neposlušnosti, veřejných demonstrací, stávek, které se zaměří na kolaps režimu.

Po konci režimu, předvídá Páhlaví, musí být volby k ústavodárnému shromáždění až k referendu o sekulární demokracii.

Páhlaví píše, že on sám nemá v této cestě osobní ambice lídra, spíše chce fungovat jako hlas naděje, jednoty a nástroj změny pro íránský lid.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America – Reza Pahlavi, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71742779

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.