Bez podpory rodin v dnešním Řecku nelze přežít

Záchranný program sice skončil, ale Řekové nevidí svoji budoucnost dobře.

Rakouský Kurier přináší zprávu z Atén: po konci záchranného programu mají lidé dál obavy z budoucnosti.

Premiér Alexis Tsipras si pomohl přirovnáním a tvrdí, že Řecko má za sebou dlouhou cestu, prý dorazil na Ithaku (v přirovnání k Odysseji).

Jenže Řekové se takovému přirovnání jen smějí. Ti žádný konec cesty nevidí. Jako třeba obchodník s ovocem Panagiotis, který prodává melouny a brambory.

Každý den je na jiném trhu, vstává ve tři ráno, končí v pět odpoledne. Ale z práce přežít prostě nemůže, z jednoho melounu má devět centů, ale 80 % příjmu mu seberou daně a pojištění.

Dříve kupovali zákazníci tři kila brambor a na cenu se ani nedívali, nyní kupují jen to nejdůležitější. Důchodce vedle se hned přidává. Ten má stále důchod 900 euro, což může vypadat dobře, ale už v půli měsíce to začíná být těžké. Protože pomáhá svým důchodem dvěma dospělým dětem. A prý to tak dělají skoro všichni řečtí důchodci.

Mladí lidé to mají těžké. Zaměstnavatelé je sdírají z kůže. Říkají: dám ti tři sta euro měsíčně, ale oficiálně vykážu jen 150. Lidé sice mizí ze statistiky nezaměstnanosti, ale bez podpory rodiny nemohou žít.

Dimitris kousek dál na trhu rozdává letáky, patří k iniciativě, která bojuje proti úsporné politice. Pořádá se protestní akce před nemocnicí. Jen tam chybí asi 350 lidí v personálu, nejsou léky, přístroje vypadávají. Copak to takhle může jít dál, ptá se Dimitris. Úsporné balíčky se nezastaví před ničím, ani před zdravotnictvím. A těžko se to změní, vždyť vláda musí pořád spořit, pořád má docilovat přebytků rozpočtu.

Diplomovaný inženýr momentálně myje nádobí. On tedy žádné zlepšení nepociťuje. Říká, že je nezaměstnaný, na chvíli si něco najde a zase znovu. Většina jeho známých to má taky tak. Jestli tohle je prý to oživení, o které mluví vláda, tak si to může nechat.

Jeho známí kladli velkou naději v Syrizu, ale on jí nevěřil, říká, že od začátku byli pro setrvání v eurozóně. Jenže to podle něj změnit nejde, buď se člověk zařadí, nebo odejde, říká.

Dimitris by riskoval odchod z eura. A v referendu hlasoval NE a Tsipras? Ten se prostě podvolil, dostal strach, myslí si.

I obchodník s ovocem Panagiotis říká, že premiér měl říct, podpořen referendem, úspornému balíčku NE. I Panagiotis do té doby Syrize věřil.

Teď je napjatý, jakou další „almužnu“ prý přinesou ta pozitivní opatření, o kterých Tsipras mluvil. Ale důchodce žádnou velkolepou politiku nečeká, vždyť jeho důchod má znovu klesnout. Směje se, tak vidíte, do Ithaky jsme se opravdu ještě nedostali.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.