Gruzie chce do EU a NATO

Gruzínský premiér Mamuka Bachtadze se i přes kritiku Ruska drží svého cíle, aby se země stala členem EU a NATO.

Gruzie je součástí evropské civilizace, řekl Bachtadze ve čtvrtek 23. srpna po setkání s kancléřkou Angelou Merkelovou v Tbilisi. “Proto se domníváme, že by se měla Gruzie bezpodmínečně stát členem EU a NATO.”

Aniž by zmínil Rusko, zdůraznil, že tento krok není namířen proti nikomu. Navzdory velmi dlouhému procesu sbližování s oběma západními organizacemi zůstal přesvědčen, že jeho země dosáhne svého cíle.

Ale ví, že je třeba vykonat ještě mnoho práce. Jeho vláda proto bude pokračovat v reformách. „Pokud bude existovat vůle, Gruzie je připravena být členem EU a NATO.“

Rusko roku 2008 v Gruzii vojensky zasáhlo, čímž prosadilo odchod dvou částí: Jižní Osetie a Abcházie, které tvoří 20 % území země.

Moskva se cítí být utlačována kvůli stále pokračující expanzi západních spojenců na východ a vidí své vlastní bezpečnostní potřeby, které byly zaručeny po ukončení studené války. Eskalační potenciál tohoto vývoje nedávno odhalila krize na Ukrajině, kdy Rusko zasáhlo po příklonu této země k Západu.

Bachtadze obvinil Rusko, že čím dál více lidí opouští dvě mezinárodně neuznané oblasti, protože tam nevidí žádnou perspektivu. Namísto 530 000 lidí, kteří tam žili před válkou v roce 2008, jich dnes zůstává v oblasti pouze 100 000.

Kancléřka přislíbila Gruzii západní solidaritu. Poukázala na to, že i během války v roce 2008 se v Tbilisi zastavila. „I dnes samozřejmě stojím za územní celistvostí Gruzie,” řekla.

Americká vláda také požadovala stažení ruských vojsk z obou gruzínských území vzhledem k letošnímu 100. výročí vzniku Gruzie.

Během návštěvy se také podepsaly dvě dohody o rozvojové spolupráci v celkové výši 193 milionů eur na výstavbu zásobníku plynu a zlepšení kvality pitné vody a hygieny, uvedla kancléřka.

Záznam z tiskové konference obou představitelů je zde.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.