Souhrn dnešních zpráv !A: Německo bude mít dohodu s Itálii o migraci, Kolumbie odchází z Unasuru a které země mají nejvíc jaderných reaktorů?

Německý ministr vnitra Seehofer oznámil, že Německo bude mít s Itálii dohodu o vracení žadatelů o azyl. Kolumbie odchází z regionálního integračního projektu Unasur. Zjistěte si, které země mají nejvíc jaderných reaktorů.

Seehofer: Německo bude mít dohodu s Itálií

Kurier.  Po Řecku a Španělsku bude podle německého ministra vnitra Horsta Seehofera brzy připravena i dohoda s Itálií. Jde o vracení uprchlíků. Seehofer uvedl, že „už jsou velmi daleko.“

Rakouský Kurier uvádí, že Seehofer opakovaně zdůrazňoval, jak moc je dohoda důležitá. Od začátku roku se jen na hranici s Rakouskem objevilo 5300 nedovolených příchodů. 3000 byly hned poslány zpět.

V polovině srpna se Německo dohodlo se Španělskem a Řeckem, aby tam registrovaní uchazeči o azyl byli posláni zpět. Dohoda je nutná k tomu, aby se uchazeč o azyl mohl poslat zpět během 48 hodin. Pomocí databáze na otisk prstu se zjistí, že daná osoba již požádala o azyl v Itálii, Španělsku či Řecku. Výjimkou jsou jen nezletilí bez doprovodu.

Kolumbie opouští organizaci Unasur

Reuters. Kolumbijský prezident Ivan Duque v pondělí oznámil, že jeho země odejde ze skupiny Unasur, blok jihoamerických států, který vznikl jako protiváha vlivu USA v regionu. Krok bude proveden do 6 měsíců. Pravicový Duque řekl, že blok jednal jako komplic „venezuelského diktátorství“. Oznámení přišlo poté, co další země regionu Argentina, Brazílie, Chile, Peru a Paraguay oznámily, že svoje členství v bloku pozastavují.

Unasur vznikl v roce 2008 v době levicové vlny v Latinské Americe, kterou představoval venezuelský prezident Hugo Chavéz.  Projekt Unasuru byl inspirován snahami postavit se americkému projektu FTAA – Free Trade of the Americas a obejít už existující regionální organizaci Organizace amerických států, která má sídlo ve Washingtonu.

Členy Unasur zůstávají Venezuela, Bolívie, Ekvádor, Uruguay, Guyana a Suriname.

O tématu jsme psali zde.

Počet jaderných reaktorů ve světě

Statista. Infografika nabízí přehledně uspořádané země a počet provozuschopných jaderných reaktorů. V čele jsou USA s 99 reaktory, na druhém místě je Francie s 58 a na třetím Japonsko (42). Na 12. místě je Německo s pouhými 8 reaktory (údaje k r. 2017). Po jaderné havárii roku 2011 ve Fukušimě Angela Merkelová ohlásila záměr ukončit provoz jaderných elektráren. K tomuto tématu vyšla kniha Německo bez jádra? SRN na cestě k odklonu od jaderné energie.

Na této světové mapě (otevřete v linku) jsou zobrazeny státy s aktivními reaktory (červeně), zeleně jsou označeny země, které chtějí od jádra odstoupit a světle žlutě plánovaná výstavba. Po celém světě je v provozu celkem 454 reaktorů, dalších 59 je ve výstavbě a 170 se plánuje.

Podrobný seznam států je možno najít na webu Světové jaderné asociace, kde se po kliknutí na příslušnou zemi objeví mapka s rozmístěním jaderných elektráren a komplexními informacemi o typu reaktorů, jejich výkonu, roku uvedení do provozu atd., zde např. stránka o České republice.

Infografik: Atomenergie weltweit | Statista Více infografiky na Statista

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.