Počet jaderných reaktorů ve světě

Statista. Infografika nabízí přehledně uspořádané země a počet provozuschopných jaderných reaktorů. V čele jsou USA s 99 reaktory, na druhém místě je Francie s 58 a na třetím Japonsko (42). Na 12. místě je Německo s pouhými 8 reaktory (údaje k r. 2017). Po jaderné havárii roku 2011 ve Fukušimě Angela Merkelová ohlásila záměr ukončit provoz jaderných elektráren. K tomuto tématu vyšla kniha Německo bez jádra? SRN na cestě k odklonu od jaderné energie.

Na světové mapě jsou zobrazeny státy s aktivními reaktory (červeně), zeleně jsou označeny země, které chtějí od jádra odstoupit a světle žlutě plánovaná výstavba. Po celém světě je v provozu celkem 454 reaktorů, dalších 59 je ve výstavbě a 170 se plánuje.

Podrobný seznam států je možno najít na webu Světové jaderné asociace, kde se po kliknutí na příslušnou zemi objeví mapka s rozmístěním jaderných elektráren a komplexními informacemi o typu reaktorů, jejich výkonu, roku uvedení do provozu atd., zde např. stránka o České republice.

Infografik: Atomenergie weltweit | Statista Více infografiky na Statista

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.