Souhrn dnešních zpráv !A: USA dotlačují Německo k Rusku a Číně, Peking slíbil Africe 60 miliard dolarů a jaká je porodnost v EU?

Politika Donalta Trumpa by mohla Německo přiblížit Rusku a Číně. Africkým zemím Peking přislíbil 60 miliard dolarů v investicích a půjčkách. Zjistěte jaká je porodnost v Evropské unii.

USA by mohly Německo dotlačit blíže k Rusku a Číně

Reuters. Předseda Mnichovské bezpečnostní konference a bývalý diplomat Wolfgang Ischinger řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters, že současná politika USA by mohla Německo dotlačit k Rusku a k Číně. V nové knize, kterou Ischinger vydává, volá po tom, aby se Německo USA nevzdalo.

Podle Ischingera, který působil jako velvyslanec SRN v USA, dokud bude v úřadu Trump bude pro zastánce vztahů s USA těžké zastávat se spojenectví s Washingtonem. Naopak zastánci bližší spolupráce se zeměmi jako je Rusko a Čína by se mohli cítit posíleni.

Ischinger také zdůraznil, že případné zavedení amerických sankcí proti plynovodu Severní proud 2 by mělo těžké dopady na transatlantický vztah.

Čína slíbila Africe 60 miliard dolarů

AP. Čínský prezident Si Ťin-pching slíbil v pondělí africkým zemím celkem 60 miliard dolarů na projekty spojené s asistencí, investicemi a půjčkami. Číslo zahrnuje celkem 15 miliard dolarů v grantech, půjčkách bez úroku a zvýhodněných půjčkách. Dalších 20 miliard poskytne Peking v úvěrových limitech, 10 miliard dá na financování rozvoje a 5 miliard k nákupu dovozů z Afriky.

Navíc bude čínská vláda podporoval společnosti, aby do Afriky v následujících třech letech investovaly aspoň 10 miliard dolarů.

Čínská politika v Africe se zaměřuje na budování obchodních vztahů, na investice a také na politické vazby na kontinentu, který je vnímán jako přehlížený politiky z USA a EU.

Průměrná porodnost v EU je 1,6, Česko nevybočuje

Statista. Z přehledné infografiky vyplývá, že nejhůře jsou na tom dva státy: Itálie a Španělsko s pouhým 1,34 dítětem na ženu. Naopak v čele je Francie s počtem 1,92 (údaje jsou k roku 2016). Průměr celé EU je 1,6. Přitom ještě v 60. a 70. letech minulého století se Itálie držela s porodností na čísle 2,4. Roku 1980 už byl ovšem patrný propad na 1,5 dítěte. Tentýž vývoj proběhl i ve Španělsku (infografiku na webu Weltalmanach je nutno rozkliknout na řádku u jednotlivých států, kde se ukáže vývoj za období 1960-2015). Česká republika se držela v letech 1960-1990 kolem 2 dětí na ženu, ale v roce 1995 došlo k propadu na 1,3. V období 2000-2004 jsme ještě trochu klesli na 1,2. ČR s údajem 1,63 nijak nevybočuje z průměrné porodnosti v rámci EU.

Infografía: España, el país con menos hijos de la UE; Francia, el que más | Statista Více inforgrafiky na Statista

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.