Španělsko prodalo tajně bomby Rijádu. Nyní ze smlouvy nemůže odstoupit

400 bomb americké výroby pochází ze španělských vojenských rezerv a bude muset být nahrazeno dražšími.

Španělsko tajně podpořilo saudskou intervenci v Jemenu prodejem celkem 400 bomb, napsal list El País. Dohoda byla podepsána v roce 2015 za bývalého premiéra Mariana Rajoye z Lidové strany a týkala se prodeje celkem 400 kusů laserově řízených raket americké výroky Saúdské Arábii.

Nová vláda socialistů Pedra Sáncheze po svém nástupu do úřadu navrhla, že by se dohoda měla pozastavit s ohledem na to, že bomby by mohly být použity ve válce v Jemenu. Saúdská Arábie na to odpověděla, že v tom případě zruší všechny existující dohody se Španělskem, včetně té nejdůležitější – stavby pěti válečných lodí v loděnicích v Cádizu. Jejich zaměstnanci veřejně protestovali, což přimělo španělskou vládu k ústupu a dohoda bude pokračovat.

Ukázalo se ale, že vláda bude muset prodané bomby nahradit, byly totiž součástí armádních rezerv. A vypadá to, že nový nákup přesáhne cenu 9,2 milionů dolarů, které zaplatil Rijád, takže rozhodně nešlo o dobrý byznys, ale o politické rozhodnutí. Španělsko jím chtělo dát najevo, že podporuje saudskou koalici v Jemenu, sdělil novinám dříve vysoce postavený představitel Lidové strany.

Socialistická vláda špatným zvládnutím problému odvedla pozornost od meritu věci: Španělsko se podílelo na tajných a netypických zbrojních dohodách, které nechávají mnoho nezodpovězených otázek. Například proč Španělsko prodalo americké bomby ze svého vlastnictví, když obvykle je prodejcem výrobce? A proč si Rijád zbraně, za které už zaplatil, ještě nevyzvedl?

Zdroje případu znalé sdělily deníku El País, že se jednalo o logistickou podporu jemenské intervence. Podobně jako když Španělsko podporovalo americké údery na Sýrii – ovšem Saúdská Arábie nepotřebuje cizí vojenské základny, aby mohla intervenovat v Jemenu.

V Jemenu probíhá konflikt mezi vládou prezidenta Hadího a šíitskou menšinou Hútiů podporovanou Íránem. Vznikla mezinárodní koalice arabských zemí, která poskytla jednotky pro jemenský konflikt. Ta má také podporu západních zemí. Nejde jen o podporu politickou. Británie a USA už přiznaly, že dodaly Rijádu řízené střely a rozvědnou asistenci.

Španělsko nabídlo 400 bomb typu GBU-10 a GBU-16 a protože se jedná o armádní rezervy, ministerstvo obrany slíbilo, že prodané zbraně nahradí co nejrychleji. Na rozdíl od Británie a USA Madrid podporu intervence v Jemenu před veřejností zamlčel, dohoda o prodeji byla tajná. Důvodem prý bylo udržení dobrých vztahů Madridu se Saúdskou Arábií i Íránem.

Válka v Jemenu se protáhla na déle než tři roky a stála už život více než 10 tisíc lidí, nemluvě o obrovské humanitární krizi. Když v Madridu nastoupila do úřadu socialistická vláda, neuvědomila si, že pozastavení dohody vlastně znamená, že Španělsko končí s podporou intervence v Jemenu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.