Šoková změna. Vláda v Etiopii má mít 50 % žen

Změna je součástí transformativní agendy nového etiopského premiéra Ahmeda. Společnost v Etiopii má přitom o ženách velmi patriarchální mínění.

Etiopský premiér Abiy Ahmed se v posledních šesti měsících snaží změnit svoji zemi. Během této doby už propustil všechny politické vězně, ukončil vojenský pat s Eritreou, zvětšil demokratický prostor a zabránil finanční krizi, píše právník Awol K. Allo.

Poslední rozhodnutí – sestavit vládu, ve které bude 50 % žen – představuje součást Ahmedovy transformativní agendy. Tento krok lze snadno odmítnout jako pouhé gesto, ale Etiopie je velmi patriarchální společnost. Veřejná diskuze o rovnosti pohlaví zde neexistuje nebo jen naprosto okrajově. Vládní kabinet, ve kterém zasedá polovina žen, tak má povahu zásadní změny.

Premiér Ahmed tím vnesl do maskulinní, patriarchální společnosti s archaickými tradicemi mladou energii a nadšení, míní dále Allo.

Etiopská společnost používá řadu aforismů o ženách a výrazů, které jsou sexistické a dehumanizující. Při projevu v parlamentu Ahmed prohlásil, že ženské ministryně vyvrátí přesvědčení, že ženy nedokáží vést a řídit. Ženy podle něj mohou bojovat proti korupci, dokáží omezit neefektivnost a vnést transparentnost a férovost do vlády – a to je podle něj vedení.

Postavení žen v Etiopii určuje především patriarchální tradice, která je marginalizuje a dehumanizuje. Zatímco muže vidí jako schopné, kompetentní, důvěryhodné, autoritativní a znalé, vnímání a hodnocení žen ve společnosti je zkreslené. Navíc je provázejí další problémy – nejrůznější formy násilí a sexuálního obtěžování.

Allo míní, že změna v postavení žen není možná jenom stanovením principu rovnosti ústavou. Je nutné se zaměřit i na strukturální rámce ženské nerovnosti, které jsou hluboce zakořeněné. Na prvním místě se jedná o „neviditelné“ bariéry, které ženám brání do soutěže s muži vůbec vstoupit. Kulturní normy a jejich dopady vedou k tomu, že ženy nejsou ve veřejném prostoru reprezentovány, nemají hlas. Společnost musí prostřednictvím svých institucí začít změnu proklamativním uznáním příspěvku žen pro společnost a jejich postavení ve společnosti.

To je také důvodem, proč jmenování nových ministryň není jen gestem. Má obrovský potenciál změny, etiopská společnost by mohla skončit s ženskou „neviditelností“. Jmenování žen do vlády nalomí problematické představy, že ženy nedokáží vést. Jedná se navíc o velmi silné poselství mladým dívkám, že status quo není nevyhnutelný, že věci mohou být jinak, že i ony by jednoho dne mohly získat vlivné postavení a dokonce se stát například ministryní.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.