Asie hledá cesty ke spolupráci. Díky Trumpově obchodní válce

Na stole je starší projekt nového regionálního partnerství, které by vyloučilo USA.

Návrh na Regionální komplexní ekonomické partnerství (RCEP) je na stole už dlouho. Takovýto blok by se stal největším na světě a vyloučil by USA. Nyní pravděpodobnost pokroku roste, píší Asia Times.

Eskalující obchodní válka mezi USA a Čínou poškozuje jihovýchodní Asii. Zpracovatelský průmysl v Malajsii a Singapuru zpomaluje, rychle klesá počet čínských turistů do Thajska a Laosu. Peking se domnívá, že kvůli americkému tlaku je potřeba postoupit na cestě k možnému největšímu obchodnímu bloku na světě. RCEP by mohlo zahrnovat 16 zemí, od roku 2013 proběhlo dvacet kol jednání. Lhůta roku 2015 tiše prošuměla.

Návrh RCEP zahrnuje všechny členy ASEAN, a také Čínu, Japonsko, Jižní Koreu, Indii, Austrálii a Nový Zéland. Kdyby se tento návrh realizoval, pak by se jednalo o největší obchodní blok na světě, který by zahrnoval více než polovinu světové populace.

Především Malajsie a Singapur lobují za urychlení jednání. Konflikt mezi USA a Čínou tak může sloužit jako dodatečná motivace k rychlejšímu uzavření jednání. Čínská měna je pod tlakem, což ale řetězově muže způsobit oslabení dalších měn jihovýchodní Asie, nemluvě o tom, že poškozeny jsou nepřímo i japonské a jihokorejské exporty.

Není jasné, zda a kdy se podaří konflikt mezi USA a Čínou ukončit. Proto by uzavření RCEP mohlo zemím jihovýchodní Asie značně pomoci, píší Asia Times. Další z motivací je, že dohoda TPP, tedy Transpacifické partnerství asi vstoupí v platnost ke konci roku, když Austrálie smlouvu ratifikuje. USA se z ní stáhly hned s nástupem Trumpa. Brunej, Malajsie, Vietnam a Singapur se připojili k menší dohodě, která se přejmenovala místo TPP na Komplexní a progresivní dohodu pro transpacifické partnerství. Cla mají jít mezi signatáři dohody rychle na nulu, ale u zemědělství bude proces pomalý. Jenže jakmile v dohodě není ani Čína, ani USA, tak jeho hospodářský význam klesá. Nová podoba dohody zahrnuje jen 13 % světového obchodu.

Pro země ASEAN dává ovšem RCEP větší smysl než inovace TPP. Zahrnutí Mexika, Peru či Kanady, se kterými nemají jihovýchodní země moc vazeb, není tak důležité. Jenže RCEP zahrnuje přesně ty země, které mezi sebou obchodují intenzivně. ASEAN má sice dohody o volném obchodu, ale je jich tolik, že vytvářejí chaos ve clech a v pravidlech původu. Jedna velká dohoda by byla srozumitelnější i pro zahraniční investory.

Nadnárodní firmy v této oblasti stále pracují v řetězcích, například počítačový čip bude vytvářen nejprve v Jižní Koreji, pak ve Vietnamu, Thajsku a následně v Číně. S jedním systémem cel a pravidly by to celý proces dosti zjednodušilo. Především Vietnam se chce pohnout od jednoduché práce směrem k technologičtějším odvětvím. RCEP není tak striktní u ochrany duševního vlastnictví, hlavně proto, že je to Čína, která tuto iniciativu vede.

Optimisté dokonce očekávají, že celý pakt by mohl být dojednán pro summit v Singapuru, který začíná už 11. listopadu. V cestě pokroku stojí především vztahy Indie a Číny, které nemají spolu dohodu o volném obchodu. Některé země mohou chtít přísnější pravidla duševního vlastnictví, aby se tak chránily proti příliš velké čínské dominanci.

Je možné, že pokud by došlo ke schválení RCEP ještě před koncem Trumpova prezidenství, pak by USA mohly zvažovat znovuzapojení do TPP, aby role Číny nebyla v regionu tak silná.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.