Španělská policie se střetla s katalánskými protestujícími. V Barceloně zasedala vláda

Zasedání španělské vlády v provincii bylo chápáno jako provokace. Kromě toho spolu v Barceloně jednali španělský premiér a jeho katalánský protějšek.

Španělská policie se střetla s katalánskými protestujícími. V Barceloně zasedala vláda, píše The Independent o situaci ve Španělsku, respektive v Katalánsku. 

Zastánci nezávislosti zablokovali silnice, když se španělský premiér a katalánský předseda vlády sešli k probrání konfliktu.

Tisíce příznivců nezávislosti Katalánska se rozčílili, když zjistili, že španělská vláda bude zasedat v Katalánsku. Separatistické skupiny svolaly protesty, aby vyjádřily svůj odpor vůči španělskému premiérovi Pedru Sanchézovi.

Také katalánská regionální vláda, která je sestavená ze stran, které podporují nezávislost, klidné protesty podporuje. I když má dohodu s centrální vládou, že se pokusí najít cestu z politické krize. Setkání španělského premiéra Sanchéze a katalánského předsedy vlády Quima Torry vyústilo ve společné prohlášení vyzývající k dialogu. Výsledek byl tak ještě slabší než už tak slabá očekávání. Do poslední chvíle se jednalo o účelu i formátu setkání.

Sanchéz konflikt „zdědil“ po svém konzervativním předchůdci, a dával od počátku najevo, že vyřešit konflikt je jedna z jeho hlavních priorit. Převládá ovšem stále nedůvěra. Bezpečnost regionu, která je jinak v rukou katalánské policie, byl vynucena stovkami policistů národních bezpečnostních sil.

Jeden z protestujících uvedl, že se jedná o jasnou provokaci centrální vlády. Španělská televize nabídla pohled na premiéra kráčejícího ze svého hotelu do centra Barcelony. Jenže místo toho byl vidět premiér, jak kráčí prázdnými ulicemi, které byly stráženy policií.

Další protestující uvedli, že nebudou věřit žádné politické dohodě, dokud vězni (bojovníci za katalánskou nezávislost) nebudou propuštění na svobodu. Další z protestující se domnívá, že status Katalánska je neudržitelný, je potřeba, aby si země vládla více sama a mohla spravovat i své finance.

Španělský premiér Sanchéz je kritizován pravicovou opozicí za to, že se s Torrou sešel a snaží se vztahy mezi centrální španělskou vládou a Katalánskem zklidnit. Například letiště v Barceloně se má přejmenovat na počest Josepa Tarradellase, který byl hlavou katalánské vlády v exilu za diktatury  Francisca Franca.

Sanchéz vládne menšinové vládě a doufá, že plány na sociální výdaje nebudou katalánskou stranou odmítnuty a rozpočet bude v lednu přijat.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.