Kim chce schůzku s Trumpem, ale vyslal také varování

Severokorejský lídr v novoročním projevu vyzval k další schůzce s americkým prezidentem a varoval USA před pokračováním taktiky sankcí a nátlaku.

Severokorejský lídr Kim Čong-un vyzval USA, aby přijaly odpovídající opatření ohledně denuklearizace Korejského poloostrova, napsal Andrew Salmon v Asia Times.

Kim Čong-un ve svém novoročním projevu uvedl, že se chce setkat s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Zopakoval také svůj závazek jaderného odzbrojení, ale varoval, že Severní Korea může postupovat i jinak, pokud budou USA pokračovat v taktice sankcí a nátlaku.

Kimův projev byl netrpělivě očekáván především v Jižní Koreji. Minulý rok Kimův smířlivý tón vedl k průlomu a otevřel Severní Koreji dveře pro summity a setkání s čínským, jihokorejským a také americkým prezidentem.

Kimovo poselství tentokráte, píše Salmon, bylo zaměřeno na tři různá publika: domácí, jihokorejské a americké.

V červnu 2018 se odehrál summit mezi Kimem a Trumpem, ale zástupci obou zemí zatím nedokázali dosáhnout pokroku v jaderném odzbrojení ani vzájemných vztazích. Trump uvedl, že se setká s Kimem na začátku roku 2019, ale datum nebylo stanoveno.

Kim vyjádřil „pevný závazek“ vůči deklaraci ze Singapuru. Dal ale také najevo, že očekává příznivou reakci USA, jedná se zejména o ústupky ve smyslu úlevy ze sankcí.

USA se v posledních měsících koncentrovaly na jeden ze čtyř bodů deklarace – jaderné odzbrojení – a dávají najevo frustraci ohledně nedostatečného pokroku. Severní Korea se zase, částečně i s podporou Jižní Koreje, soustředí na uvolnění sankcí. Cílem je i ukončení korejské války, protože mírová smlouva stále neexistuje.

Pro Jižní Koreu, která se snaží prosadit řadu projektů v oblasti kultury a sportu, protože v čistě ekonomické oblasti toho kvůli sankcím moc nezmůže, měl Kim pozitivní vzkaz, znovu uvažuje o obnově turistické zóny v Diamantových horách a průmyslového komplexu v Kesongu „bez předchozích podmínek“.

Jde o vnitro-korejské projekty, Kim ale také vyzval k zastavení válečných cvičení mezi Jižní Koreou a jejími spojenci, zejména USA. Severní Korea tvrdí, že cvičení jsou přípravou na invazi, zatímco USA a Jižní Korea říkají, že jsou defenzivní. Největší cvičení se zpravidla konají na jaře.

Trump Kimovi v Singapuru slíbil, že cvičení se v roce 2018 konat nebudou a těžko lze očekávat, vzhledem k náladě v Jižní Koreji, že by se v roce 2019 uskutečnila. Jihokorejský prezident Mun Če-in v novoročním poselství ujistil, že v roce 2019 chce „nezvratný mír“ pro obě Koreje.

Kim si také pochvaloval vojenské dohody mezi oběma Korejemi, týkají se například demilitarizace části řeky Han. Navíc vyzval k boji za sjednocení Korejců s tím, že „cizí mocnosti“ do toho nemají co zasahovat. Kroky z minulého roku ovšem nelze považovat za sjednocování, tvrdí Salmon, v obou zemích jsou velice odlišné režimy a velice odlišná úroveň ekonomik.

Kimův proslov byl ovšem poprvé vysílán v Jižní Koreji.

Část Kimova projevu byla také určena pro domácí publikum. Zde prezident zmínil zejména zlepšení ekonomiky, privatizaci zemědělství, ale také výrobu energií a soběstačnost v oblasti technologií.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.