Financial Times varují: NATO by se nemělo vzdávat smlouvy INF

Světu znovu hrozí závody v jaderném zbrojení. Americké rozhodnutí nebere ohledy na evropské spojence.

Povaha Trumpovy politiky se ukázala při novém střetu ve vnímání hrozeb s jeho tajnými službami (informovaly jsme zde). Předsudky vítězí nad posouzením situace, konstatuje článek Financial Times. A jako konstanta už působí to, že Trump nebere žádný ohled na spojence. Další konstanta je jeho nechuť k mezinárodním dohodám a smlouvám.

A přesně do tohoto „konstantního rámce“ zapadá aktuální suspendování dohody INF Spojenými státy. Nebere se ohled na evropské spojence, pro které především se snižuje práh jaderné války. Americké ultimátum odstraňuje poslední pilíř kontroly zbrojení dojednané za doby studené války. Nebezpečí okamžitě ukázala stejný krok Ruska den poté.

Trump má zhruba dvě výhrady vůči smlouvě, která by uzavřena v roce 1987 mezi Ronaldem Reaganem a Michailem Gorbačovem. První je, že ji Rusko porušuje. Druhá je, že bilaterální dohoda nebere v úvahu zbrojení v Číně.

Kritika ruské zbraně, označované jako 9M729 pochází z éry před Trumpem. USA tvrdí, že spadá do zakázané zóny zbraní středního doletu, kdežto Rusko to popírá. NATO očividně přijalo americkou kritiku a obvinilo ruskou stranu, že nedodržuje dohodu.

Byly ovšem vysloveny obavy, že americký krok by mohl obnovit závody v jaderném zbrojení. Dohoda z roku 1987 poskytla Evropě určité bezpečí, kdežto návrat zbraní by znovu znamenal ohrožení evropských zemí. Evropané proto musí na USA tlačit, píší FT.

Z celé soustavy smluv by pak zbyla jen smlouva Nový start, která ovšem vyprší v roce 2021 a už se spekuluje o tom, že ji USA nebudou chtít obnovit.

Je pravda, že Čína je mimo tyto dohody, ale lepší řešení, než vypovídat dohodu INF by bylo zvýšit tlak na Rusko, aby dohodu dodržovalo, a zároveň zahrnout do nové dohody Čínu. Riziko navýšeného jaderného zbrojení už dlouho nebylo vyšší, varuje článek dále.

Jistě bude těžké jednat s Putinem, či donutit Čínu. Jednání bude chtít trpělivost. První jaderná dohoda byla uzavřena v roce 1963, po pěti letech těžkých jednání, připomínají FT. Svět ale byl o něco bezpečnější. Ze šíření jaderných zbraní nebude mít prospěch nikdo.

Západní veřejnost války nechápe, a hlavní vinu nese Hollywood a autoři science fiction, protože líčí válku jako bitvu o Midway, jen mezi planetami. Hlavním budoucím bitevním polem je ovšem kybernetická válka. Jenže nejde o špionáž, propagandu či sabotáž.

Jde prý o tzv. „ostrou sílu“. Zde je podle Seana McFatea Rusko mistrem v „dezinformační válce“, má velký politický efekt, protože otevírá propasti uvnitř západní veřejnosti. Hlavní sílou kybernetiky je propaganda. McFate tvrdí, že zastupitelské demokracie jsou k tomu náchylné. Rusko určitě ovlivnilo americké volby, Brexit i další evropské volby.

Úder podle McFatea má být v použití americké „soft power“, ne nějaké letáky, ale prezentace amerických šou jako Pobřežní hlídka. Je také nutné zesměšňovat a delegitimizovat zahraniční oponenty, Putin je na to prý ideální, podobně jako Kim Čong-un.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.