Rok 2019 bude i ve znamení Trumpovy bitvy s FEDem

Hlavním bodem sporu mezi prezidentem a centrální bankou bude výše, resp. zvažování úrokových sazeb.

Americký prezident si už prosadil změnu politiky, další se dá očekávat, píše William Pesek pro Asia Times.

Asii potěšilo, že americká centrální banka FED se vzdala dalšího zvyšování sazeb. Ale na druhou stranu tím problémy s USA pro Asii nekončí. Zdrojem chaosu není nikdo jiný než Donald Trump.

Může se snažit, ale těžko zabrání guvernér FEDu Jerome Powell pocitu, že se prostě podvolil Trumpovi. Je možné, že by nechal sazby být, i kdyby předtím Trump nenazval tuto politiku jako „šílenou“.

Otázkou ovšem je, kam Trump zajde dál. Bude se cítit dost silný, aby tlačil na FED k navrácení sazeb směrem k nule? A dodrží své hrozby, že potlačí dolar dolů, což by dál poškodilo Asii? Pesek se domnívá, že odpověď na obě dvě otázky je: ano.

Trump se chtěl Powella zbavit už v prosinci. Ze zprávy Bloombergu vyplývá, že Trump mnohokráte hovořil o tom, že šéfa FEDu, kterého sám jmenoval, vyhodí.

Trump má rád slabý dolar. V roce 2018 řekl jeho ministr financí v Davosu, že slabý dolar je vhodný pro obchod a další příležitosti. Je tedy jasné, vyvozuje Pesek, že Trumpovo bitevní pole bude dolar. Prvním krokem bylo odradit Powella od dalšího navyšování sazeb. Dalším bude, spekuluje Pesek, že bude rýt do sazeb. Zřejmě i ministr financí Steven Mnuchin dostane úkol, aby šel za cílem slabého dolaru.

Situace je jiná než v roce 2018, průmyslový index Dow Jones skončil v červených číslech za rok 2018, růst v USA zpomaluje, dluh se dostává k 22 bilionům dolarů. Trumpovy legislativní vyhlídky jsou nula. Musí tedy hledat rychlá vítězství v zahraničí. Jedno z nich by byla bilaterální obchodní dohoda s Japonskem. A další je právě podpořit americký zpracovatelský průmysl přes slabší dolar.

Powell bude zřejmě chtít držet sazby mezi 2,25–2,5 %, což Trumpa neuspokojí. Trump už přeci za výprodej akcií v prosinci obvinil právě FED. Protože Trump považuje vývoj akcií za důležitý indikátor úspěchů své politiky, potřebuje nyní pro další vzestup pomocnou ruku FEDu.

Jenže pro Asii to má veliká rizika, ukazuje souvislosti Pesek. Vzrostou výnosy z amerických dluhopisů (asijské vlády drží biliony dolarů v amerických dluhopisech) a méně konkurenceschopné měnové kurzy.

Oslabení je vidět v Japonsku, Singapuru, Jižní Koreji a silný jen je to poslední, co by si přál japonský premiér Šinzó Abe. I jihokorejský prezident Mun Če-in potřebuje maximální růst, aby mohl prosadit své strukturální reformy.

Trump si chce podat i monetární sílu USA, takže se připoutejte, varuje Pesek.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.