Maďaři si vymohli růst platů. Německé automobilky jsou znepokojeny

Stávka v maďarském závodu Audi ukázala důležitost pracovníků ze střední Evropy.

Pracovníci Audi si vymohli nárůst mezd o 18 %. Podle Financial Times to svědčí o dvou skutečnostech: o nedostatku pracovníků a závislosti na německém automobilovém průmyslu, který je také pod tlakem.

Pracovníci z maďarského Györu (česky Rábu) si zajistili jedno z nejvyšších navýšení mezd, jedná se o velký úspěch místních odborů. Závod patří k největším výrobcům motorů v Evropě. Propojenost se dobře ukázala: když maďarští pracovníci začali stávkovat, pak výroba v Ingolstadtu musela být na dva dny zastavena.

Maďarská ekonomika je závislá na zahraničních automobilkách, píší FT. V roce 2017 tvořily 30 % průmyslového výstupu. Továrna Audi sama o sobě tvoří 9 % maďarského exportu a asi 1,4 % maďarského HDP.

Tato provázanost mezi Německem a střední Evropou prý vyvolává v Německu znepokojení, tvrdí FT. Je prý znepokojující, jak moc odboráři uspěli a dostali téměř vše, co chtěli. Ukazuje to, jak moc jsou německé automobilky zranitelné vůči částem svých řetězců ve střední a východní Evropě.

Už tak mají němečtí výrobci automobilů velké starosti. Musejí se přeorientovat z dieselu, který je kritizován kvůli znečišťování životního prostředí na elektrická auta. A zásoba levné a kvalifikované pracovní síly ze střední Evropy naráží na své limity. V Maďarsku je nedostatek pracovní síly, částečně i kvůli tomu, že lidé odcházejí za lepšími platy pryč.

Velký úspěch Audi v zemi, kde doposud odbory hrají jen marginální roli, může povzbudit odbory dalších firem. Maďarský veřejný sektor vyhlásil generální stávku na 14. března.

Maďarské odbory se při své argumentaci soustředily na srovnání mezd s pracovníky z dalších zemí Visegrádu. Například v Polsku prý vydělávají o 39 % víc, v ČR pak o 25 % víc.

Mzdy nyní rostou rychle v celé střední Evropě.

Ilustrační foto: Autor – Lemon3 – CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7329015

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.