Itálie a Německo odolaly a nenechaly zakázat Huawei

Nejspíš se jedná o úder proti Spojeným státům a jejich snaze o to zdiskreditovat lídra na trhu v oblasti technologie 5G.

Christopher Scott pro Asia Times píše, že kroky obou zemí představují úder vůči USA při jejich pokusech o to zdiskreditovat firmu Huawei.

Německá vláda nebude aplikovat politiku, která by omezila působení čínské firmy Huawei v sektoru sítí 5G. Informoval o tom německý Handesblatt.

Také italská vláda popřela, že by chtěla zakázat Huawei pro síť 5G. Objevily se nejprve informace, že italská vláda zakáže zařízení Huawei, což bylo ale vzápětí popřeno italským ministerstvem průmyslu.

Co se Německa týká, pak zástupci kritických ministerstvech oznámili, že jednotná pozice je nezakazovat Huawei. Nicméně, mají být vytvořena nová pravidla a ta by mohla vést k omezení role čínské firmy.

USA se snaží ze všech sil zabránit tomu, aby spojenci používali zařízení od čínské telekomunikační firmy Huawei. Čínská firma se stala lídrem v technologii 5G, píše Scott.

Kampaň zdiskreditovat Huawei na základě bezpečnostních důvodů zabodovala v Austrálii. V Evropě ovšem také Francie odmítla zakázat Huawei. Průmyslové skupiny varují, že by to uškodilo obchodu.

Kanada nicméně zákaz zvažuje v oblasti sítě 5G.

Hlavními evropskými konkurenty Huawei jsou Ericsson a Nokie, které ale mají dle expertů v oboru za čínskou firmou velké zpoždění. Žádná americká firma aktuálně není schopná poskytnout klíčová zařízení nutná pro spuštění sítě 5G.

Scott také uvádí názory, že pokus USA na poslední chvíli zablokovat Huawei na mezinárodních trzích přichází pozdě a zároveň, že pro něj není žádná alternativa. Američtí spojenci zase riskují, že si konfrontačním postupem poškodí vztahy s Čínou, která je pro řadu z nich velice důležitým obchodním partnerem.

Koneckonců, je to dobře vidět u Kanady, která nechala zatknout finanční ředitelku firmy Meng Wančou.

Obavy o národní bezpečnost vycházejí z podstaty samotného telekomunikačního zařízení  a z čínského zákona o kybernetické bezpečnosti, uvádí materiál amerického think-tanku CSIS.

Čína nařčení odmítá, kritici doplňují, že americké firmy v minulosti spolupracovaly s americkými tajnými službami.  Huawei tvrdí, že by zákazníky nepodvedla tím, že by data předávala čínské vládě, protože by se jednalo o „obchodní sebevraždu.“

Situaci v Itálii ovšem vyjadřuje chaos v dalších evropských zemích. I zde na sebe naráží komerční zájmy poskytovatelů sítě a zpravodajské služby.

Co se USA týká, tamní telekomunikační firmy roky cítily politický tlak, aby s Huawei nespolupracovaly. Navíc je v procesu legislativa, která cílí na obě čínské firmy, na Huawei i ZTE.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.