Merkelová se s Pencem neshodla skoro na ničem

Projevy na Mnichovské bezpečnostní konferenci ukázaly na pokračující napětí a neshody mezi USA a Evropskou unii.

Víkendové jednání Mnichovské bezpečnostní konference poznamenalo napětí mezi EU a USA. Německá kancléřka Angela Merkelová ve svém vystoupení robustně obhajovala rozhodnutí evropských velmocí udržet jadernou dohodu (JCPOA) s Íránem. Viceprezident USA Mike Pence naopak Evropany v Mnichově kritizoval za to, že znova podkopávají Spojené státy.

Americký prezident Donald Trump jednostranně odstoupil z dohody o jaderném programu Íránu, které bylo dosaženo v roce 2015. Německo, Velká Británie, Čína, Francie, EU a Rusko, kteří jsou signatáři dohody, na její platnosti trvají. Dohoda přinesla Íránu uvolnění mezinárodních sankcí výměnou za omezení jaderného programu.

USA ale tvrdí, že dohoda umožňuje Íránu vybudovat vlastní jadernou bombu. Zemi považuje za hlavního státního sponzora terorismu. Pence na konferenci řekl, že „nadešel čas, aby naši evropští partneři přestali podkopávat americké sankce proti vražednému revolučnímu režimu“. Pence také vyznal evropské země k tom, aby z dohody odešly.

Tato slova padla po vystoupení německé kancléřky. Merkelová přiznala, že má obavy z íránských snah posílit svůj vliv na Blízkém východě. Nicméně dohodu hájila jako jeden z důležitých kanálů do Teheránu.

Merkelová také hovořila o odchodu USA od další dohody, Dohody o omezení raket středního a krátkého doletu, INF. Tento krok USA označila za „nevyhnutelný“ vzhledem k porušování dohody Ruskem. Podle kancléřky je dohoda pro Evropu podstatná, ale odpověď na ukončení její platnosti nespočívá „ve slepém zbrojení“. Podpořila jednání o této věci mezi USA, Ruskem a Čínou.

Kancléřka také obhajovala postupné navyšování výdajů na obranu Německa, které má dosáhnout Trumpem požadovaných 2 % až v roce 2024. Německo je za to terčem kritiky, protože výdaje zvyšuje prý příliš pomalu.

Viceprezident USA trval na tom, že 2 % nejsou „cílem“, ale jsou pevně daným závazkem členů NATO. Padla slova kritiky vůči těm, kdo závazek nesplňují. Ovšem Pencova kritika směřovala také na plynovod Severní proud 2, který je německo-ruským projektem. Podle něj posílí evropskou závislost na ruském plynu. Spojené státy chválí všechny země, které se proti plynovodu postavily. Další by měly udělat podle Pencových slov totéž.

Kancléřka Merkelová ale plynovod obhajovala, odmítla americké obavy jako nepodložené a ujistila Ukrajinu, že plynovod nebude znamenat, že bude odříznuta od ruského plynu. Ukrajinského prezidenta Petra Porošenka ujistila o tom, že jeho země i nadále zůstane tranzitní zemí ruského plynu do Evropy.

Merkelová podotkla, že Evropa má dost terminálů pro LNG, ale že vyloučit Rusko jako dodavatele zemního plynu by byl špatný strategický signál.

Podle zprávy Associated Press byl projev Merkelová přijat srdečně. Po Pencově projevu zazněl potlesk ze slušnosti. Po vystoupení se oba politici sešli k soukromé diskuzi, kterou Pence nazval jako „přímou“.

Ilustrační foto: Autor – MSC / Kuhlmann

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.