Americko-severokorejský summit zkrachoval

Podle americké strany jednání narazilo na otázku ekonomických sankcí a jejich zrušení.

Prezident Donald Trump a severokorejský lídr Kim Čong-un nečekaně ukončili summit ve vietnamské Hanoji a nedosáhli žádné dohody, napsal deník Washington Post. Rozhovory skončily kvůli tomu, že se obě strany nedohodly o ekonomických sankcích. Oba lídři a jejich delegace místo konání summitu hned nato opustili, program byl zrušen, nekonal se společný oběd ani ceremoniál podepsání společné deklarace.

Kim přitom tvrdil, že je v zásadě připraven k jadernému odzbrojení a Trump zase, že dohoda je připravená k podpisu. Trump řekl, že kamenem úrazu se stal požadavek Kim Čong-una, aby USA zrušily ekonomické sankce vůči Pchjongjangu výměnou za uzavření hlavního jaderného zařízení. Severní Koreji by tak i nadále zůstala část jaderného arzenálu. Trump k jednání řekl, že sice na stole byly i další možnosti, ale americká strana se rozhodla je nevyužít. „Někdy musíte odejít, a nyní šlo o takový moment,“ dodal americký prezident. Dále řekl, že Kim slíbil, že Severní Korea nebude provádět testy raket a jaderných zbraní s tím, že je ochoten zavřít severokorejské jaderné výzkumné centrum v Jongbjonu – ale další jaderná zařízení nikoliv.

Krach jednání je diplomatických neúspěchem. Trump cestoval do Vietnamu kolem 20 hodin s nadějí, že se mu podaří dosáhnout konkrétního pokroku v případě denuklearizace.

Na zprávu reagovaly asijské trhy – jihokorejský akciový trh poklesl o 1,8 %.

Před odletem z Vietnamu Donald Trump sdělil, že se s Kimem na dalším summitu nedohodnul. Ministr zahraničí Mike Pompeo novinářům řekl, že doufá, že jednání budou pokračovat a že vyjednavači obou zemí budou v budoucnu schopni zmenšit odlišnosti. Nicméně ani on neoznámil žádné jasnější plány na další jednání.

Prezident Trump přiznal, že jednání zkrachovalo na tématu sankcí. Severní Korea byla ochotná denuklearizovat velkou část, ale „my jsme se kvůli tomu nemohli vzdát sankcí“. Ministr Pompeo potom hovořil o tom, že USA „v konečném výsledku nedostaly to, co by pro ně mělo smysl“.

Požadavek USA byl, aby sankce OSN zůstaly v platnosti, dokud Severní Korea plně neodstraní jaderné zbraně. Součástí nabídky bylo mírné uvolnění některých sankcí, otevření úřadu reprezentantů v obou zemích a také formální ukončení korejské války. Ovšem, jak se ukázalo, severokorejská protinabídka nestačila k překonání rozdílů.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.