Žaloba Huawei proti USA může čínské firmě získat přátele

Žaloba firmy Huawei na americkou vládu může ukázat, že firma je odhodlána projít tvrdým veřejným procesem, aby očistila své jméno a prokázala svou důvěryhodnost.

Čínský telekomunikační gigant Huawei bude žalovat americkou vládu za to, že zakázala federálním agenturám používat její technologie a zařízení, píše Zen Soo pro South China Morning Post.

Žaloba přichází v době, kdy Meng Wan-čou, finanční šéfka Huawei, očekává možné vydání do USA a žaluje Kanadu, že porušila její ústavní práva.

Pokud si chce Huawei udržet postavení na západních trzích, je žaloba nejefektivnější možnou cestou, cituje SCMP právního experta. Pokud má žaloba proti zákazu jasný argumentační základ, bude mít velký dopad.

Huawei čelí obviněním, že má vazby na čínskou vládu a že její zařízení mohou být využita pro účely čínských tajných služeb. Firma to odmítá. USA v posledních měsících více tlačí na spojence, aby vyřadili Huawei z budování sítí 5G.

Proti Huawei jsou vzneseny i dvě desítky obvinění z porušení sankcí. Americký zákon přímo zakazuje vládním agenturám využívat zařízení nejen od Huawei, ale i ZTE. Soudní proces může firmě umožnit odhalení důvodů, proč byla takto vyřazena a prokázat, zda je opravdu ohrožením národní bezpečnosti USA.

Huawei bude jistě argumentovat tím, že americká vláda nemá o špionáži žádné důkazy a že zákaz byl použit jako „páka“ v obchodním sporu mezi zeměmi. Výhra Huawei v soudním sporu je prý nepravděpodobná, leč nikoliv nemožná. Kauzy jako tato se ovšem vlečou roky.

Není mnoho případů, kdy zahraniční firmy žalují americkou vládou. Podobný je případ Kaspersky Lab, která také byla vyloučena z užití v amerických vládních sítích. Firma vyrábějící antivirové programy v Moskvě ale svůj spor nevyhrála.

Žaloba Huawei proti americké vládě bude pozorně sledována jako zásadní, protože může ovlivnit, jak budou další země přistupovat k zařízením firmy. Zároveň se objasní, zda USA mohou předložit důkazy, že firma ohrožuje jejich národní bezpečnost.

Žaloba Huawei na vládu USA ukazuje její sebedůvěru a ochotu riskovat, tvrdí právníci.

Huawei také otevřela centrum kybernetické bezpečnosti a transparentnosti v Bruselu, které má pomoci vytvářet bezpečné a důvěryhodné digitální prostředí.


Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.