Zavražděný novinář a evropské obchody se zbraněmi. Kdo dál vyváží k Saúdům?

Velcí hráči se podílu na trhu se zbraněmi v Saúdské Arábii ani z humanitárních důvodů nevzdali. Čestnou výjimkou bylo Německo. Už není.

Brutální vražda saúdského novináře Džamála Chásukždího vyvolala nejen vlnu odsouzení, ale také značně poškodila vztahy mezi evropskými zeměmi a Saúdskou Arábií. Několik týdnů po zabití novináře poslanci EP volali po celoevropském embargu na prodej zbraní. Jak se jejich záměry projevily v konkrétních činech?

Německo v prosinci oznámilo, že dodávky zbraní pro Království pozastavuje do vyšetření případu. Nyní tuto lhůtu prodloužilo o dalších šest měsíců. Oficiální čísla ukazují, že mezi lednem a říjnem roku 2018 prodalo Německo do Saúdské Arábie zbraně v hodnotě 160 milionů euro (o 50 milionů víc než v předchozím roce). Rozhodnutí německé vlády o suspendování prodejů je kritizováno Francií, Velkou Británií a hlavně německými zbrojaři. Německá vláda nakonec tlaku podle všeho podlehla, když místní média oznámila, že Německo rozhodnutím Národní bezpečnostní rady embargo zrušilo.

Španělsko zaujalo jiný postoj. Svoje prodeje zbraní do Saúdské Arábie nepozastavilo, ale požaduje vyšetření vraždy, vládě se povedlo v parlamentu zablokovat návrh bojkotu prodeje zbraní do Saúdské Arábie. Oficiální čísla jsou dispozici za rok 2017, kdy Saúdská Arábie dovezla 3 % zbraní právě ze Španělska. Pro Madrid tvoří saúdský podíl 6 % prodejů. Země vyvezla mezi roky 2015-2017 do Saúdské Arábie zbraně v hodnotě 932 milionů euro a poskytla licence v hodnotě 1,2 miliardy euro.

Ani Francie vývoz zbraní do Saúdské Arábie nezastavila, přestože vláda zabití novináře odsoudila. Na stole ale suspendování dodávek nikdy nebylo. V posledních devíti letech nakoupila Saúdská Arábie francouzské zbraně v hodnotě 11 miliard euro. Podle statistik je Francie třetím největším dodavatelem zbraní pro Rijád.

Paříž navíc silně kritizovala Německo, že prodej suspendovalo. Jen nedávno francouzská velvyslankyně v Německu napsala, že rozhodnutí má negativní dopad na bilaterální spolupráci.

Velká Británie je druhým největším dodavatelem zbraní pro Království Saúdské Arábie, mezi roky 2014-2018 dodala zemi 16 % všech dodaných zbraní. Ani Británie embargo na zbraně nevydala.

Velká Británie prodala do Saúdské Arábie za poslední čtyři roky války v Jemenu zbraně v hodnotě 5,5 miliard euro. Vláda krok obhajuje tím, že vývozy jsou v souladu s povinnostmi země podle Dohody o obchodu se zbraněmi.

Také Itálie zbraně do Saúdské Arábie stále prodává. Firma RWM Italia, kterou vlastní německá firma Rheinmetall, v obchodu se Saúdy pokračuje i přes kritiku vládního Hnutí pěti hvězd.

Naopak Rakousko, které požadovalo celoevropské embargo, Dánsko a Finsko svoje obchody se zbraněmi do Saúdské Arábie pozastavily. K dalším zemím, které embargo zavedly patří Norsko, Švédsko a Řecko. Regionálně vývozy zastavilo už v roce 2017 belgické Valonsko.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.