Saúdové vyhrožují, že přestanou prodávat ropu za dolary

Takový krok by oslabil americký dolar jako hlavní mezinárodní měnu a snížil možnosti USA v obchodě nebo v politice sankcí.

Agentura Reuters informuje, že Saúdská Arábie hrozí, že přestane prodávat ropu za dolary, pokud v USA projde tzv. zákon „NOPEC“, který by členy uskupení OPEC podroboval americkým antitrustovým zákonům.

Plán byl probírán v Saúdské Arábii, ale také se členy OPEC.

Je pravda, že šance, že by zákon přezdívaný „NOPEC“ mohl projít, jsou malé, ale už to, že Saúdové oznamují tak drastický krok ukazuje, do jaké míry jsou iritováni americkými právními návrhy.

Pokud by se snad mělo stát, že Rijád by přestal používat americké dolary, pak by došlo k oslabení dolaru jako hlavní internacionální měny. USA by to oslabilo v obchodě a také by to snížilo jejich schopnost vynucovat si sankce.

Saúdové ale dobře vědí, že dolar je „nukleární možnost“, když vše ostatní selže. Říkají tedy, že když Američané prosadí NOPEC, pak to bude americká ekonomika, která dostane úder.

NOPEC je zkratka návrhu zákona „no oil producing and exporting cartels act“ a poprvé byl představen v roce 2000. Snaží se aplikovat americké antitrustové zákony i na suverény, což by znamenalo, že členské země OPEC by mohly být žalovány, pokud by manipulovaly s těžbou za účelem navýšení cen.

Bylo už hodně pokusů, ale z návrhu se zatím nikdy zákon nestal. Trump uvedl, že před svým zvolením NOPEC podporoval, i když jako prezident se k tomu nevyjádřil.

Donald Trump zdůrazňuje důležitost vztahů mezi USA a Saúdskou Arábií.

Návrh Saúdské Arábie opustit dolar by měl pozitivní ohlas u zemí mimo OPEC, například u Ruska, ale také u Číny nebo EU. Všichni by rádi diverzifikovali obchod směrem od dolaru, aby snížili americký vliv nad světovou ekonomikou.

Rusko se snaží prodávat ropu za eura, Čína zase za jüany, ale prozatímní objemy nejsou velké. Venezuela a Írán jsou také pod sankcemi, takže prodávají svou ropu za jiné měny, ale to zatím americkou hegemonii na ropném trhu neovlivnilo. Jenže kdyby takový krok učinila Saúdská Arábie, pak by se jednalo o velkou změnu pro celé odvětví.

Saúdové kontrolují desetinu globální produkce ropy, což je zhruba stejně jako USA a Rusko. Je to jejich firma, Saudi Aramco, kdo je největším ropným exportérem světa. Podle cen, ropa tvoří asi 2–3 % globálního produktu. Když je cena kolem 70 dolarů za barel, pak je roční hodnota globálního ropného výstupu kolem 2,5 bilionu dolarů.

Ne vše se obchoduje v dolarech, ale asi tak 60 % se obchoduje přes tankery a ropovody a většina těchto dohod je v dolarech. Obchody s deriváty jako jsou ropné futures jsou také nejčastěji denominovány v dolarech.

Už jen vyhlídky na možnost aplikace „NOPEC“ vedl k tomu, že Katar odešel z kartelu v prosinci minulého roku.

Obecně se neočekává, že by NOPEC přišel, ale Saúdská Arábie očividně počítá se scénáři různých pravděpodobností.

Je tu i další možnost, jak by Saúdové mohli provést odvetu. Království má totiž v USA investice za jeden bilion dolarů a drží v amerických dluhopisech asi 160 mld. dolarů. Kdyby chtěli Saúdové svou hrozbu vyplnit, museli by se také zbavit zavěšení své měny na dolar.

Díky rostoucí domácí produkci jsou Spojené státy méně závislé na OPECu. Trump opakovaně vyzývá OPEC, aby těžil více, a své požadavky spojuje s politickou podporu Rijádu, což minulé administrativy takto veřejně nedělaly.

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.