Německá AfD čelí možnému skandálu kvůli financování

Kromě toho padla vůči straně i další obvinění z toho, že její politik je prý „loutkou Moskvy“.

Hlavní opoziční německá strana Alternativa pro Německo (AfD) těsně před zahájením volební kampaně do Evropské parlamentu čelí potenciálnímu skandálu. Ten se týká nejasných finančních darů politikům strany v posledních měsících. Některé z peněz přišly ze zahraničí.

Vedle toho veřejnoprávní ZDF v pátek citovala e-mailovou korespondenci mezi ruskými úředníky a poslancem strany Markusem Frohmaierem. ZDF naznačila, že poslanec jedná jako loutka Moskvy. Frohmaier, který veřejně podpořil anexi Krymu, to ale odmítá.

Předvolební výzkumy naznačují velký propad podpory AfD – jen 12 %, což je za poslední roky nejhorší číslo. Lídr do Evropských voleb o víkendu Jörg Meuthen obvinění vůči straně odmítl, má se jednat o konspirační teorie. Také sdělil, že strana bude spolu s rakouskými Svobodnými, italskou Ligou a s maďarským Fideszem vytvářet novou konzervativní, svobodomyslnou a vlasteneckou alianci na evropské úrovni.

Sám Meuthen je ale prověřován ohledně volebních reklam zdarma od švýcarské PR agentury. Totéž se týká dalších členů strany. Předsedkyně strany Alice Weidel získala na volební kampaň ze Švýcarska 130 tisíc eur v roce 2017, což je v rozporu s německými zákony.

ZDF a také časopis Spiegel zveřejnili ruskou strategickou zprávu z roku 2017, ve které se má hovořit o tom, jak prosazovat ruské zájmy v zahraničí. Zpráva měla být údajně napsána ruskými úředníky. Dokument německým novinám předal Michail Chodorkovskij, který je ostrým kritikem Kremlu. Dokument píše o poslanci Frohmaierovi jako o člověku, který bude pod absolutní kontrolou Moskvy. Meuthen něco takového o víkendu označil za nesmysl. Frohmaier ve svém vyjádření řekl, že kandidoval, aby hájil zájmy Německa, a to také dělá.

Nejedná se o první skandál a spory ve spojení se stranou AfD od roku 2013. Dva lídři stranu opustili, podobně jako další politici. Naposledy se s AfD rozloučil bavorský poslanec Markus Plenk minulý pátek. Důvodem obchodu je podle jeho sdělení posun strany doprava.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.